Site icon Fakirhane

Başarıya Giden Yolda Başarısızlık Korkusu

Melike Koyun: Başarıya Giden Yolda Başarısızlık Korkusu

“En büyük başarı hiçbir zaman düşmemek değil, her düşüşünüzde tekrar ayağa kalkabilmektir.” Konfüçyüs

 

BAŞARISIZLIK NEDİR?

 

Başarısızlık, hedeflerimizi amaçladığımız zamanda gerçekleştirememeyi başarısızlık olarak nitelendiririz. Bu gerçek bir başarısızlık mıdır? Büyük liderlerin, iyi iş adamlarının ve gerçekten bir şeyler başaran insanların hikayesini okuduğumuz da o insanlarla başarısızlık tanımımız aynı mı?. Fırının sıcağını görmeyen hamurdan ekmek olmasını bekleyemeyiz. Başarısızlıkla pişme zamanı!

Başarısızlık Dersi 1: Her Başarısızlık Bir Deneyimdir.

Zihni geliştirir. Farklı perspektifler kazandırır. Benliğimizi geliştirerek potansiyelimiz için gerçek bir adım atmış oluruz.

“Başarısızlık burada bir seçenektir. Eğer işler başarısız olmazsa, yeterince yenilik yapmıyorsunuz demektir.” – Elon Musk

Başarısızlık Dersi 2: Her Başarısızlık İyi Bir Öğretmendir.

Başarısızlık, başarıdan daha çok şey öğretir. Her başarısızlıktan çıkarmamız gereken dersi öğrenmeliyiz. Her deneyim bizlere bir şeyler öğretir. İlk elden öğrenmiş olduğunuz bilgiyi aldığınız bir öğretmendir. Ne zaman ne yapmanız gerektiğini öğretendir. Terbiye eder. Mevlana’nın “Hamdım, piştim, yandım” dediği gibi. Başarısızlıkla pişeriz.

“Başarı berbat bir öğretmendir; zeki insanları, hiçbir zaman kaybetmeyeceklerini düşünmeleri konusunda aklını çeler.”- Bill Gates

Başarısızlık Dersi 3: Her Başarısızlık Bir Egzersizdir.

Başarısızlık dayanıklılık kazandırır. Başarıya giden yol hep sancılıdır. O sancılara gösterilmesi gereken direnç ve dayanıklılığa ihtiyacımız var.

“Beni öldürmeyen şey beni daha da güçlendiriyor”  – Friedrich Nietzsche

Başarısızlık Dersi 4: Her Başarısızlık Değer Kazandırır.

Başarısızlık, bizi biz yapan şeyleri oluşturur. Önem verdiğimiz şeyleri sıralamamızı sağlar. Değer yargılarımızı oluşturur. Başarıya giden yolda kazandığımız değerleri de başarısızlıkla kazanırız.

BAŞARISIZLIKTAN NEDEN KORKARIZ?

Başarısızlık korkusu karşımıza kaygı ve depresyon olarak ortaya çıkabilir. Başarıya giden bir yolda engel olmaması için bu korkunun altındaki sebepleri iyi bilmek gerekir. Sebebi bilerek çözüm oluşturabilir ve sonuca varabiliriz.

Öğrenilmiş Çaresizlik.

Öğrenilmiş çaresizlik, bir kişinin tekrar tekrar düştüğü stresli durum karşısında, zaman geçtikten sonra gerekli kontrolün yerine getirilmemesiyle düşülen bir durumdur. Bu durum başarı yolundaki başarısızlık dersinden kalmaya götüren bir şeydir. Başarısızlık korkusunu oluşturur. Öğrenilmiş çaresizlikte:

Tüm bunlar başarının önünde bir engeldir.

Öğretilmiş Çaresizlik.

Travma oluşturan durumlar olabilir. Başkalarının deneyimleri yapamayacağınıza dair yargılar oluşturarak motivasyonunuzu düşürür. Bu da harekete geçmemeye sebep olur. Sonucunun başarısız olacağına sizi inandırır.

Yetiştirilme Tarzı.

Ailelerin bazıları çocuklarına son derece yıkıcı eleştiriler ve destekleyici olmayan tavırlar sergileyebiliyor. Ailelerinin beklentilerini gerçekleştirememe korkusu, kaygı ve başarısızlık korkusu olarak ortaya çıkıyor.

Mükemmelliyetçilik.

Bazı kişiler yüksek standartlar oluşturmasından dolayı bekledikleri sonucu alamazlar. Bu da yaşamak istemedikleri hayal kırıklıklarına sebep olur.

Başarı ve Başarısızlık Tanımları.

Bazen çevredekilerin başarı tanımları kişinin hayatından farklı bir başarı tanımı olarak ortaya çıkabiliyor. Başarısızlığı ve başarıyı istediğimiz şeyin olması ve olmaması olarak adlandırıyoruz. Bu da beklentileri ve hayal kırıklıklarını getiriyor. Belki de gerçek başarısızlık pes etmenin sonucudur.

BAŞARISIZLIK KORKUSUNUN ETKİLERİ.

BAŞARISIZLIK KORKUSUYLA BAŞ ETMEK.

 

 

“Bazı yenilgilerin nedeni, insanların işi yarıda bıraktıklarında, başarıya ne kadar yakın olduklarını bilememeleridir.” – Thomas Edison

Exit mobile version