Bir iş görüşmesinde bulunmadan önce, en başta o pozisyon için nitelikli olduğunuza kendinizin inanması gerektiğini biliyorsunuz. Ancak kendinize aşırı güven tek başına her zaman iyi bir özellik değildir. Yeterli becerilere sahip olmak, bir işi kazanmak için uzun bir yolda bulunan henüz ilk adımdır. Yolun geri kalanı, sizin kendinizi iş görüşmesine nasıl hazırladığınız ile alakalıdır. Bir iş mülakatında mutlaka dikkat etmeniz gereken 4 detayı sizler için listeledik, hadi beraber inceleyelim!
- 1. Şirket üzerine araştırma yapın!
Bir kariyer hizmeti şirketi olan Resume Deli’nin kurucu üyelerinden biri olan Alex Twersky, “Bir iş mülakatında yapabileceğiniz en kötü şey, hazırlıksız bir şekilde gitmenizdir,” diyor. Buna istinaden şirketi araştırmaya öncelikle web sitesi üzerinden başlayın ve basın konuşmalarına dek teker teker inceleyin. Bu durum sizi şirkete bir adım yaklaştırmak ile beraber, o şirketin sizin için doğru olup olmadığı konusunda da ipuçları verecektir.
- 2. İş tanımını inceleyin!
Birçok insanın iş görüşmelerinde yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi, mevcut olan işe karşı deneyimsizliğini özgüvensizlik ile itiraf etmesidir. Burada yapılan itiraf elbette ki doğru bir tercihtir ancak mevcut iş tanımını kendi deneyim ve referanslarınız ile eşleştirmeniz de mümkündür.
- 3. Cevaplarınızı mutlaka prova edin!
İş görüşmelerinde yer alan sorular elbette ki şirketten şirkete ve iş rolüne göre değişir ancak “bana kendinden bahset,” ya da “güçlü ve zayıf yanların neler,” gibi temel sorular neredeyse her zaman karşımıza çıkar. Bu gibi sorulara öncesinde mutlaka bir ayna karşısında ya da bir başkasıyla yüksek sesle çalışılmalı, prova edilmelidir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir şey var, cevaplarınızı asla ama asla ezberlememelisiniz. Aksi halde düz ve samimiyetsiz bir imaj yaratabilirsiniz.
- 4. Karşı tarafa sorular sorun!
İş görüşmesine gitmeden önce karşı tarafa yöneltebileceğiniz birkaç adet soru hazırlayın. Bu sorular elbette ki tatil günleri ve mesai saatleri gibi sıkıcı ve küstah görünecek sorular olmamalıdır. Daha çok şirketin stratejik girişimleri ve yeni ürünleri gibi konularda kapsamlı sorular sormanız tavsiye edilir. Böylelikle şirket üzerinde araştırma yaptığınızı karşı tarafa açık bir şekilde göstermiş olursunuz.