Yeni ebeveynlerin en çok sorduğu soruların başında çocuğum çok hareketli ne yapmalıyım sorusu gelmektedir. Peki siz ebeveyn olarak çocuğunuzun yerine hiç kendinizi koydunuz mu? Öncelikle bu sorunun cevabı ile başlamanızı tavsiye ederiz. Eğer çocuğunuzun hareketli olmasını istemiyorsanız yada kendine zarar vermesinden korkuyorsanız onunla birlikte daha fazla zaman geçirmeye çalışarak başlayabilirsiniz. Hazırsanız adım adım neler yapabileceğinize bir göz atalım.
Kendinize Sorarak Başlayın
Öncelikle çocuğunuzla yeterince vakit geçiriyor musunuz? Onun oynamasına izin veriyor musunuz? Yada onunla oynuyor musunuz? Ona oyun alanı ayırdınız mı? Bu sorulara objektif bir şekilde cevap verin. Cevabınız evetse gün içerisinde ondan ne kadar ayrı kaldığınızı göz önüne alın. Pandemi döneminde doğan çocukların büyük bir kısmı sosyallik konusunda sorunlar yaşadıkları için onlarla daha fazla vakit geçirmeniz sizin açınızdan daha faydalı olabilir.
Oyun İçin Zamanınız Olsun
Ne kadar yorgun olursanız olun, mutlaka çocuğunuzla oynayacak zamanınız olmalı. Bu sebeple gün içerisinde onunla daha fazla zaman geçirmek adına kendinize bazı seçenekler ayırmayı unutmayın. Zaman içerisinde farklı konu başlıklarına, oyunlara, eğlenceli aktivitelere yer ayırın ve çocuğunuza zaman ayırın.
Ona Yalan Söylemeyin
Ebeveynler çocuklarının yapmasını istemediği birşey ile karşılaştıklarında çocuklarına yalan söylerler. Bu yemeği yersen seni parka götüreceğim derseniz mutlaka yemeği yedikten sonra onu parka götürün bu sayede sizin dikkatinizi çekmek için şımarıklık yapmayacaktır.
Çok Hareketli Çocuklarla Nasıl Mücadele Edilir
Öncelikle bu durumu mücadele etmek olarak düşünmeyin. Çocuğunuz ev içerisinde çok enerjik ve hareketliyse enerjisini atma imkanı bulamıyor olabilir. Birlikte bazı aktiviteleri yapmaya çalışın. Uzun vadede bunun etkilerini görmeye başlarsınız. Sonrasında imkan dahilinde onu anaokulu yada kreş gibi yerlere götürerek sosyalleştirmeye çalışın. Sosyal ve kendi yaşıtları ile vakit geçiren çocukların evde daha az sorun çıkardıkları unutulmamalıdır.
Hepsinden önemlisi çocuğunuzun sorunlarını dinlemeye çalışın. Onu anlayarak neden sorun çıkardığını daha net bir şekilde öğrenmeniz mümkün olabilir. Uzun vadede mutlaka bu durumun faydasını görürsünüz.
Tabii ki bazı istisnalarının olduğu da unutulmamalıdır. Bu sebeple çocuğunuzun gereğinden fazla hareketli olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan destek almayı da deneyebilirsiniz.