Geçtiğimiz günlerde sizlerle bir haber paylaşmıştık. Yeni Akit ve İnternet Haber’in iddialarına göre Elif Şafak’ın son kitabı On Dakika Otuz Sekiz Saniye, Kahraman Çayırlı’nın 2007 yılında yayımlanan Hayat Kadınları Aldatmaz kitabından düpedüz çalıntı olarak nitelendirilmişti. Hatta bu haberin sonrasında yazar Elif Şafak’ın, Booker Ödülleri’nden diskalifiye olduğu da öne sürülmüştü.
Konu üzerine sessizliğini korumaya devam eden Elif Şafak, yayılan bu haber ile ilgili desteği yayınevi olan Doğan Kitap’tan buldu.
Doğan kitap, Elif Şafak’ın son kitabında herhangi bir intihal olmasının yanı sıra küçük bir esinlenme parçası dahi olmadığını öne sürdü ve bu konu ile ilgili uzunca bir açıklamada bulundu:
“Elif Şafak’ın yeni romanı 10 Dakika 38 Saniye hakkında sosyal medyada sahte hesaplarla organize başlatılan hakaret ve iftira dolu “intihal” iddialarını kınıyoruz. Bu iftiralar baştan aşağı yalandır. Asılsız olduğu aşikâr olan bu iftiralar, edebiyat dünyası için ancak gülün olabilecek seviyededir.
Kahraman Çayırlı imzalı Hayat Kadınları Aldatmaz kitabı ile Elif Şafak’ın romanı için bırakın intihali, ‘benzerlik’ten dahi söz etmek mümkün değildir. Sırf içinde hayat kadınları var diye zoraki bir hevesle iki kitap yan yana getirilmeye çalışılmıştır. Dünya edebiyatında yüzlerce kitap mevcuttur hayat kadınlarını anlatan.
Daha da vahim ve absürt olan nokta, yazar Kahraman Çayırlı’nın bizzat 1 Ağustos tarihinde kendi sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda Elif Şafak’ın 10 Dakika 38 Saniye kitabını okuduğu ve çok beğendiği görülmektedir. “Yıllardır hiçbir romanı böyle sürüklenerek okumamıştım. Benim için Pinhan ve Mahrem kadar değerli, Pinhan ve Mahrem’in hemen yanı başında.”
Dolayısıyla yazarının bile aklına gelmeyen, belli ki salt zarar vermek için uydurulmuş bir iftira ve karalama kampanyası söz konusudur.
Buna rağmen söz konusu iddiaların kimliği gizli, organik takipçisi olmayan, olaydan kısa süre önce açılmış birtakım sosyal medya hesapları tarafından ısrarla gündemde tutulmaya çalışılması art niyetle açıklanabilir. Herhangi bir zemine sahip olmayan bu suçlamaların ne yazık ki birtakım haber siteleri ve gazetelerde de yer alabildiğini gördük.
Bu kampanyanın Elif Şafak’ın uluslararası başarılarına bir yenisini eklediği sırada gündeme gelmesi ise maksadın ne olduğunu apaçık göstermektedir. Elif Şafak’ın Manchester Edebiyat Festivali’nden atıldığı yalan ve iftiradır.
Elif Şafak’ın Booker Edebiyat Ödülleri’nden atıldığı yalan ve iftiradır.
Maruz kaldığı haksız suçlamalar ve gerçek dışı organize saldırılar karşısında yazarımız Elif Şafak’ın yanındayız. Elif Şafak, çağdaş Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. En son aday gösterildiği Booker Prize Ödülü ile ülkemizi başarıyla temsil etmeye devam etmektedir. Tüm edebiyatseverlerin bu gururu Türkiye ile paylaşması tek dileğimizdir.
Kamuoyuna duyurulur.
Doğan Kitap”