Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından bir tanesi olan Facebook, bilindiği üzere aynı zamanda WhatsApp ve İnstagram gibi diğer sosyal medya platformlarının da sahibi bir şirket. Mark Zuckerberg öncülüğünde kurulan Facebook aradan geçen zaman içinde WhatsApp ve İnstagram gibi büyük sosyal medya platformlarını da satın aldı ve Facebook şirketi bünyesine dahil etti. Ancak bir durumdan rahatsız olan Facebook, şirketin logosu ile sosyal medya sitesi olan Facebook uygulamasının logosunu birbirinden ayırma kararı aldı. Böylelikle daha kurumsal bir kimlik yaratmak istediklerini duyurdu.
Tüm dünyada milyarlarca kullanıcıya sahip olan Facebook, çeşitli skandallar ve yaşanan kullanıcı kayıplarına rağmen hala daha dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu olarak yer alıyor. Mark Zuckerberg öncülüğünde büyük bir potansiyel yakalayan ve başarısını katlayarak sürmeye devam eden Facebook, geçen zaman içinde WhatsApp ve İnstagram gibi büyük platformları da bünyesine katmayı başardı.
Ancak bir noktada dikkat çekmeye çalışan Facebook, İnstagram ve WhatsApp platformlarının kendilerine ait olduklarını ifade etmek için bu platformların isimlerini Facebook’tan İnstagram ve Facebook’tan WhatsApp olarak güncellemeye karar vermişti. Facebook markasını diğer ürünlerine de lanse etmeye çalışan Facebook, daha kurumsal bir imaj yaratmak anlamında çalışmalarını hızla sürdürmeye devam ediyor. Facebook bu konuda son olarak şirketin logosu ile sosyal medya platformu olan Facebook’un logolarını birbirinden ayırmaya karar verdi.
Oldukça minimal bir görünüm ile karşımıza çıkan yeni Facebook logosu, İnstagram ve WhatsApp’ın renklerine göre değişiklik kazanacak. Bu konuya dair şirketin pazarlama şefi Antonio Lucio şu açıklamalarda bulundu:
“Facebook şirketimizi, Facebook’tan gelen ürünler konusunda daha net olmak için yeniliyoruz. Yeni şirket logosunu tanıtıyoruz ve Facebook’un daha da ayırt edilmesini sağlıyoruz. İnsanlar, hangi şirketleri tercih ettiklerini ve o şirketlerin hizmetlerini iyi bilmeli. Bu logo değişikliği, sahiplik yapımızı; kitleleri birbirine bağlamak, paylaşmak, topluluk oluşturmak ve büyütmek için hizmetlerimizi kullanan insanlara ve işletmelere daha iyi iletmenin bir yoludur.”