Düşünce etkinliği olan felsefe dünyasına adım atmanızda sizlere faydası dokunacak felsefik kitapları listeledik.
- Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery
Bu kitap çocuklar için kaleme alınan bir yol gösterici fakat yetişkinlerinde oldukça sevdiği bir eser. Kitabın ana konusu, insanların gündelik yaşamdaki sorunları sorgulamadan yaşamaları sonucu oluşan yalnızlığı ve yetişkin insanların davranışlarını bir çocuk gözünden sorgulanmasını ele alıyor.
- Sokrates’in Savunması – Platon
Bu kitap, Sokrates’in ölüme mahkum edilişinin nedenleri üzerine kurulu. Dinsizlikle suçlanan Sokrates’in inancı, yargılanışı ve yargıdan sonraki süreç tartışılmaktadır. Platon ve hocası Sokrates’in diyaloglarından oluşan bu kitap mutlaka okunması gerekenler arasında.
- Ütopya – Thomas More
Yok-ülke anlamındaki ütopya kavramını dile kazandıran Thomas More, bu kitapta gerçekte var olmayan kurgusal bir adada geçen olaylar üzerinden toplumsal problemleri ele alıyor. Hukuk – siyaset felsefesi alanında düşünce tarihinin en önemli eserlerinden birisi.
- Sofie’nin Dünyası – Jostein Gaarder
Felsefeyi hayatın içine dahil etmeyi başaran bu felsefi roman, felsefe tarihini kronolojik bir biçimde bizlere sunuyor. ‘’Kimsin sen?’’ yazılı notu Sofie’nin bulmasıyla olaylar gelişir. Bu sorudan hareketle ilerleyen romanın kurgusu da oldukça sürükleyici.
- Böyle Buyurdu Zerdüşt – Friedrich Wilhelm Nietzsche
Modern çağ filozoflarından en bilinen Nietzsche’nin bu kitabı, insanın kendini aşıp üstinsana ulaşması gerektiğini anlatıyor. Zerdüşt’ün uzun zamandır yaşadığı dağdan ayrılması, halkın içine karışması ve kendi iç dünyasını görüyoruz. Nietzsche’nin kendi deyimiyle “yazılmış en yüce kitap, insanlığa şimdiye dek verilen en büyük armağan” bir kitap kesinlikle okunmalı.
- Deliliğe Övgü – Desiderius Erasmus
İlahiyat edebiyatı ve hümanist oluşuyla öne çıkan Erasmus, bu eserde döneminin entelektüellerini, öğretmenleri, papazları, filozofları, tüccarları, hükümdarları, azizleri ve kendini zeki sayan herkesi alaycı bir dil kullanarak eleştirmiştir.
- Bulantı – Jean-Paul Sartre
20. yüzyılın varoluşçuluk felsefesinin öncüsü olan Sartre’ın ilk romanı. Günlük biçiminde yazılan bu romanda, kahraman Roquentin’in dünya karşısında duyduğu tiksintiyi anlatıyor. Varoluşçuluğun kült kitaplarından biridir ve bu felsefe alanında ilgisi olanlar mutlaka okumalı.
8. Ermiş – Halil Cibran
Günümüzde en çok okunan eserler arasında yerini bulan Ermiş bir postmodern bilge öyküsü. Sevgi, saygı, evlilik, neşe, keder, suç, ceza, eğitim, dostluk, hayat ve ölüm gibi birçok konuda felsefi açıdan nasihatler yer alıyor.