Site icon Fakirhane

Geçmişten Günümüze Matematik Tarihi

Ulaş Utku Bozdoğan: Geçmişten Günümüze Matematik Tarihi

Matematik insanlık tarihinde büyük bir buluştur. Geçmişten günümüze matematik tarihi incelendiğinde asıl adımların Yunan matematikçiler tarafından atıldığı görülebilir. Köken olarak matematik ismi Yunanca “bilgi” anlamına gelen “mathema” sözcüğünden türetilmiştir.

Matematik tarihi boyunca miktar, şekil ve düzen arasındaki ilişkiye odaklanmıştır. Bu sebeple tek bir kişi tarafından bulunduğunu söylemek doğru değildir. Günümüzde daha çok cebir ve geometri yönüyle ilgilenilir. Ancak matematik tarihinde çok daha farklı alanlar vardır.

Matematik nedir?

Matematik ölçme, sayma ve tanımlama gibi temel düzeydeki işlevlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Fizik biliminin gelişiminde temel yapı taşıdır. Aynı zamanda teknolojinin gelişimindeki güçtür. Bilimin gelişim gösteren her alanında matematiğin etkisini görebilmek mümkündür.

Matematik kelimesi Yunanca kökenlidir ve “bilgi” anlamına gelen kelimenin karşılığıdır. Matematiğin diğer ismi cebirdir. Bazı kaynaklarda ise bilimsel olarak matematiğin diğer ismi riyaziye olarak geçer. Aynı zamanda matematiğin diğer ismi aritmetik olarak kabul edilir.

Matematik tarihi kısaca bize geçmişte neler olduğunu anlatır. Batılı Yunan matematikçileri dahil olmak üzere her matematikçi kalıpların peşindedir. Kalıplar yapıyı, uzayı ve değişimi ele alırlar. Matematikçiler en özel kurallar ve formüllerle sonuca ulaşmaya çalışırlar.

Günümüzde matematik doğa bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler ve tıbbi bilimler dahil her alanda vardır. Matematik tarihi kısaca irdelendiğinde insan hayatındaki en önemli gelişmelerin büyük bir kısmının matematiksel buluşlarla bağlantılı olduğu görülebilir.

Matematik hayatımızda neden önemlidir?

Matematik tarihi bize önemli gelişmeleri gösterirken aynı zamanda matematiğin neden önemli olduğunu anlatabilir. Batılı Yunan matematikçileri matematiğin gelişimine katkı sunarlarken onun mimari gibi alanlarda çığır açabilmesini sağlamışlardır.

Tüm bunlara ek olarak matematik hayatı daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Teknoloji büyük oranda matematiksel gelişmelerle ilerler. Matematik tarihçesi bunu net bir şekilde gösterir. Hemen hemen her teknolojik gelişmenin ardında matematik bilimi vardır.

Matematikle ilgili en önemli buluşlar nelerdir?

Matematiğin kısa tarihi incelendiğinde matematikle ilgili sayısız farklı buluş keşfedilebilir. Her bir buluşun kendinden sonrakileri etkilediği unutulmamalıdır. Matematiğin tarihçesine bakarken bu ayrıntıyı atlamamak ve kronolojiye bağlı kalmak önemlidir.

Matematiğin kısa tarihine bakıldığında en önemli gelişmeler bir sonraki gelişme için temel oluşturmuşlardır. Bu açıdan matematik tarihi kısaca birbirini takip eden olaylar bütünü olarak görülebilir. Matematiğin fizik ve mühendislik gibi alanlar için önemli olmasının sebebi budur.

Matematiğin kısa tarihi nasıl tanımlanır?

Matematiğin kısa tarihini tanımlamak için onu dönemlere ayırmak iyi bir fikirdir. Matematik tarihinin dönemleri gelişim sürecine bağlı olarak saptanabilir. Her bir dönemde özel gelişmeler vardır. Bu özel gelişmeler insanların matematiği kullanma biçimini değiştirmişlerdir.

Matematik tarihinin dönemleri çok önemli buluşlardan ziyade toplumların birlikte hareket edip gelişmeler ortaya koyduğu zaman dilimlerine göre belirlenir. Matematik tarihi matematiğin her zaman kendinden bir önceki dönemin bilgi birikimini önüne katarak ilerlediğini gösterir.

Matematik tarih şeridi nasıl oluşturulur?

Matematik tarih şeridi oluşturmak istiyorsanız matematiğin tarihinde yer alan önemli dönüm noktalarını kullanmanız gerekir. Tarih şeridinde bilinen en eski bulgulardan günümüze doğru yaklaşarak çeşitli isimlerden, teoremlerden ve çözümlemelerden söz edebilirsiniz.

  1. MÖ 5000-3000: Babil matematiğinin ortaya çıkış tarihidir. 60 tabanlı sayı sistemi kullanılmıştır. Aynı zamanda matematiksel tabloların yer aldığı kil tabletler keşfedilmiştir.
  2. MÖ 3000-2000: Mısır matematiğinin ortaya çıkışını temsil eder Hiyeroglif rakamların kullanımı söz konusudur. Ayrıca inşaat alanında matematikten yararlanılmıştır.
  3. MÖ 300-200: Öklid’in yoğun çabaları sayesinde geometrinin ortaya çıkışını temsil eder. Bu dönemden itibaren özellikle geometri çok ciddi ilerlemeler kaydetmiştir.
  4. MS 500-600: Hintli matematikçilerin ondalık sayı sistemi fikrini ortaya atıp geliştirdikleri aralıktır. Matematikte aritmetik açısından devrim yaratan bir dönemdir.
  5. MS 700-1300: Cebir ve trigonometri gibi İslamiyet’in altın çağına özgü buluşları temsil eden dönemdir. Matematik tarihçesi açısından İslam dünyasında ilerleme dönemidir.
  6. MS 1500-1600: Flaman matematikçi Simon Stevin tarafından yapılan keşif etrafında şekillenen dönemdir. Avrupa’da matematiğe olan ilgi artmaya başlamıştır.
  7. MS 1600: Rene Descartes tarafından analitik geometri kavramı ortaya atılmıştır. Cebir ile geometri arasında oluşturulan bağ kalkülüsün keşfine imkan tanımıştır.
  8. MS 1600-1700: Matematikte devrim yaratan kalkülüsün keşfedildiği dönemdir. Isaac Newton ve Gottfried Wilhelm Leibniz’in keşfi matematiksel analizleri ortaya çıkarmıştır.

1800’lü yıllardan sonra ise soyut cebir gibi gelişmeler yaşanmış ve matematik bilgisayar çağını başlatana kadar gelişim hızlı şekilde devam etmiştir. Ayrıca, matematik tarih şeridi oluşturulmak istendiğinde kronolojik olarak ana gelişmelere bağlı kalmak yeterlidir.

Matematik ne zaman bulundu?

Matematiğin tarihine bakıldığında eski zamanlardan beri var olduğu görülebilir. Ancak tam olarak ne zaman keşfedildiği, bulunduğu veya icat edildiği belirsizdir. Matematiğin tarihsel kökenleri antik çağlara kadar dayanır ve gelişimi üzerine katarak devam eder.

Matematiğin tarihçesi MÖ 30.000’li yıllara kadar uzanır. İnsanlar sayma ve ölçme gibi işlemleri gerçekleştirmek için çeşitli nesneler kullanırlardı. MÖ 2500’e gelindiğinde ise geometri ve cebrin varlığı söz konusuydu. Babil topluluğu 60’a dayalı bir sayı sistemi geliştirmişlerdi.

Matematik tarihçesi açısından belirli dönemlere ayrılsa bile başlangıçtan bu yana ciddi bir ilerleme kaydetmiştir. Ondalık sistemin geliştirilmesi, cebrin bulunması ve hesaplama işlemlerinin keşfi matematiğin tarihi içerisinde en önemli dönüm noktalarıdır.

Matematiği kim buldu?

Matematik tek bir kişinin bulduğu bir çalışma alanı olarak kabul edilmez. Ancak matematiği kim buldu sorusu sorulduğunda genelde akıllara ilk gelen kişi Arşimet olur. Arşimet keşifleri sayesinde matematiğin babası veya matematiği bulan adam olarak kabul edilir.

Batılı Yunan matematikçilerden modern döneme kadar pek çok kişi matematiğin gelişimine önemli katkılar sunmayı başarmıştır. Matematiği bulan kişi diye bir şeyden söz edebilmek mümkün değildir. Ancak açık bir şekilde Arşimet’in matematiğin babası olduğu söylenebilir.

Exit mobile version