Evlerimizin gizli kahramanlarını sayacak olsaydık. Hiç şüphesiz aklımıza ilk olarak sabun gelirdi. Sadece evler için değil, tüm hayatımızın en önemli temizlik malzemesi olarak dikkatleri üzerine toplamaktadır. Mutfak, tuvalet, alışveriş merkezleri, okullar, spor salonları ve aklınıza neresi gelirse ne zaman temizlenmeye ihtiyaç duyarsak o an sabuna ihtiyaç duyarız.
Sabun Nedir
Peki ama sabun neden bu kadar önemlidir. Sabun temizleyici etkisini yağ parçacıkları ile ince bir tabaka oluşturması ve bizim kir dediğimiz atıkların uzaklaştırılmasını sağlayarak kazanmıştır. Sabun günümüzde çok doğal bir şekilde üretilmiyor olsa da ilk olarak hayvani ve bitkisel yağ asitlerinden üretilmektedir. Tarihine ilk olarak baktığımız zaman 1930 lu yılların sonunda aktif olarak kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Fransız kimyacı Eugene Chevreul bulmuştur. Bu kimyagerden çok daha önce yapılan arkeolojik kazılarda sabun kalıplarına ulaşılmış olsa da sabun hakkında en net bilgiye ulaşmak için Eugene Chevreul’un buluşlarına ihtiyaç duyarız.
Genel anlamda sabunun tarihçesine geri dönecek olursak Mısır kaynaklarına göz atmamız gerekmektedir. Bir dönem Mısırlıların düzenli olarak banyo yaptıklarını ve banyo yaparken sabun üreten bir takım alanları da kullandıklarını biliyoruz. Daha sonra tarih içerisinde pek çok farklı medeniyette de sabun izlerine rastlamak mümkün oluyor.
Bir dönem Roma için şeytan icadı olarak nitelendirilen sabunun kullanımı yasaklanmış olsa da önüne geçilemeyen hastalıkların en büyük nedeni olarak yine bu yasağı düşünebiliriz.
Farklı Sabunlar
Günümüzde pek çok farklı bitki yağı ve özlerinden sabun yapılmaktadır. Bu bitkilerin faydalarını sabun ile insan cildine aktarmayı amaçlayan bu yöntem ülkemizde de uzun yıllardır pek çok sabun ile adından bahsettirir. Bir mucize olarak görülen Defne sabunu, defne yağları ve zeytinyağından yapılırken, Bıttım sabunu menengiç meyvesinden yapılmaktadır. Sadece yağlardan ve sütten yapılan sütlü sabun ve eşek sütlü sabunda yine son dönemlerin en popüler sabunları arasında yer alır.
Vitaminli Sabunlar
Sonradan ilave edilen E vitamini gibi özler ile sabunların etkileri de artırılmaya çalışılmıştır. Örneğin Kayısı, Vişne, Avakado yağ ve özleri kullanılarak meyveli sabunlar üretilmektedir. Peki siz sabunlar ve sabunların başarısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.