İnternete hiç yorgunluk çekiyorum yazmayı denediniz mi? Eğer cevabınız “evet” ise sizde yüzlerce farklı hastalıkla karşılaşmış olmalısınız. Çünkü AİDS ve kanser başta olmak üzere yorgunluk yüzlerce farklı hastalığın başrol oyuncusu olabilir. Bu da kronik olarak yorgun kişiler için ciddi anlamda üzücü bir durumdur. Peki ama sürekli olarak yorgun hissetmenin sebepleri nelerdir? Kronik yorgunluk nedir? Ne yapmak gerekir?
Yorgunluk Türleri Nelerdir?
Aslına bakarsanız yorgunluk, yorgunluktur. Herhangi bir türü falan yoktur. Yalnız yorgun hissetmenizi sağlayan farklı sebepler vardır. Bunları kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür:
- Yeterince dinlenememe yada besin alamama kaynaklı: B12 vitamini eksikliği, dengesiz beslenme, yeterli ve dengeli uyuyama gibi…
- Ruhsal sebeplerden kaynaklı: Depresyon, psikolojik rahatsızlıklar, ailevi sorunlar gibi…
- Hastalıklardan kaynaklı: İnternette sıklıkla karşımıza bu sebepler çıksa da, çoğunlukla diğer ikisi daha fazladır. Bunlara örnek verecek olursak: viral hastalıklar, kanser gibi…
Görüldüğü üzere yorgunluk çekiyorum diyen biri için üç potansiyel sebep bulunur. Burada kişi kendine şu soruları sormalıdır?
Basit Sorularla Yorgunluğun Sebebine İnmek
Verimli uyuyor muyum? Yeterince soğuk yada sıcak olmayan, teknolojik cihazları kullanmadığım, aşırı kafein tüketmediğim bir uyku benim için hayal mi?
Geceleri sık sık uyanıyor, çok geç yatıyor yada hiç uyuyamıyorsanız bunun sebeplerini çözmeden yorgunluğunuzu çö – ze – mez – si – niz!
Bu sebeple öncelikle yorgunluğunuzun sebebini çözmeniz daha önemlidir.
Uyusam da Uykumu Alamıyorum – Yataktan Yorgun Kalkıyorum
Gece deliksiz ve rahat bir uyku uyumanıza rağmen yataktan yorgun kalıyor ve yorgunluk çekiyorum diyorsanız, hastalık yada ruhsal sebeplerden dolayı yorgunluk çekiyor olabilirsiniz. Bir doktora görünmenizde ve bazı basit testleri yaptırmanızda fayda var. Bu sizde kronik bir hal aldıysa yine doktorunuza durumu anlatarak, teşhisini kolaylaştırabilirsiniz.
İnternet bilgilerinden uzak durun! İnternette bu tarz konular hakkında yazılmış yarısı doğru, yarısı yanlış pek çok bilgi bulunur. Kişi kendisi ile alakalı en doğru bilgileri yine kendisi verecektir.
O sebeple kendinize şu soruları sorarak başlayın:
Neden yorgunum? ve Neden dinlenemiyorum?
Bu iki sorunun cevabı sizi doğru bilgiye ulaştıracaktır. Şurası unutulmamalıdır ki, doğru şekilde adım atılırsa sonucu ne olursa olsun kişi dinlenmeyi başaracaktır.
İçeriğimizi sık yapılan ve göz ardı edilen bazı bilgilerle sonlandıralım:
- Genellikle aşırı kilo yorgunluk yapar.
- Sigara tüketimi yorgun hissetmenizi sağlar.
- Geceleri, çok uyanmak uykunuzun verimini düşürür.
- Uyku rutininin dışına çıkmak, rahatsız yatakta yatmak uyku verimini düşürür.
- Çok hareketli yada çok hareketsiz yaşam tarzı uyku verimini düşürür.