Öncelikle vejetaryenin ne olduğuna biraz değinelim. Çünkü veganların arasında genelde şöyle bir espri var, insanlar önce vejetaryen olarak yaşamayı deniyor, ardından başarabilirler ise veganlığa yöneliyorlar.
Vejetaryenlik en basit tabirle et yemeyen insanlara verilen sıfattır. İster hayvanların öldürülmelerine karşı oldukları için etten uzak durur, isterse de et tüketmeyi sevmedikleri için, fark etmez, her iki türlüsüne de sonuç olarak vejetaryen deniyor.
Vejetaryenler kırmızı ve beyaz et tüketimine kesinlikle karşılardır. Ancak et dışındaki diğer hayvansal gıdaları; yani süt, yumurta, bal gibi besinleri tüketirler.
Aynı zamanda vejetaryenler de kendi içlerinde dört farklı kola ayrılırlar.
- Ovo Vejetaryen: Yumurta tüketir ancak süt ve hayvan ürünleri tüketmezler.
- Lakto Vejetaryen: Süt tüketirler ancak yumurta ve hayvan ürünleri tüketmezler.
- Pesko Vejetaryen: Et ürünleri tüketmezler, balık ve balık ürünleri tüketirler.
- Lakto – Ovo Vejetaryen: Vejetaryenlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturan bu grup, süt ürünleri ve yumurta tüketirler ancak hayvan eti tüketmezler.
Gelelim veganlara… Veganlar ile vejetaryenlerin tüketim alışkanlığına göre bakıldığında çok daha katı bir disipline göre hareket ederler. Kırmızı ve beyaz etin yanı sıra diğer bütün hayvan ürünlerini de tüketmeye karşı çıkarlar. Hatta gündelik yaşantıları sırasında da hayvansal ürünleri kullanmaktan kaçınmaya imtina ederler.
Örneğin bir vegan, önüne gelecek olan yemeğin hazırlanışı esnasında kullanılan bıçağın daha önce bir hayvansal gıdaya değmediğini bile kontrol etmelidir. Hayvansal ürünler ile yapılan kıyafetlerden, mobilyalardan uzak dururlar. Hayvanların denek olan çalıştırıldığı ürünleri de kullanmamaya dikkat ederler. Bunların başında makyaj malzemeleri ve sigara gelmektedir.
Yani şöyle bir tabir kullanılır genellikle; vejetaryenlik bir beslenme biçimi, veganlık ise bir yaşam biçimidir.
Eğer vejetaryen ya da vegan olmayı düşünüyor ancak ne yiyeceğinizden korkuyorsanız size güzel bir haber verelim; birbirinden güzel vejetaryen ve vegan yemekleri var. Hatta et tüketen insanların yediği birçok yemeğin veganlar için olanı da var. Yani vegan olup hamburger, köfte, lahmacun ve hatta dönere kadar birçok gıdayı hemen hemen aynı tatta tüketme şansınız var! Hem de farkını bile ayırt edemeyeceksiniz…
Son olarak şunu da hatırlatmakta yarar var; veganlıkta da vejateryanlıkta da kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini ve Omega-3 eksiklikleri sıkça görülmektedir. Bu vitamin eksikliklerini engellemek adına bitkisel destekler alınması öneriliyor. Aynı zamanda bu gibi benzer olumlu ve olumsuz faktörler var, eğer beslenme biçiminizi değiştirmeyi düşünüyorsanız öncesinde bu faktörleri de okuyup önleminizi almanız gerektiğini hatırlatırız.