Videodan ses alma zahmetli bir iş değildir çünkü bunu yapmanızı sağlayacak sayısız araç vardır. Bir video hazırlarken her zaman daha fazlasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Buna rağmen videodaki istenmeyen sesleri çıkartma en çok aranan özelliklerdendir.
Videodan ses ayıklama işlemini tamamlamak için video kalitesini bozmayacak ve sesi istediğiniz gibi çıkartmanızı sağlayacak bir yöntem keşfetmeniz önemlidir. Hemen hemen pek çok araç bunu yapabildiğini iddia eder ama bazıları daima bir adım öndedirler.
Videodan Ses Ayıklama Nasıl Yapılır?
Videodan ses ayıklama işleminin basit olmasını istiyorsanız doğru araçları kullanmanız gerekir. Bu sebeple çok kısa süreli bir araştırma işinizi görecektir. Araç seçimi yaparken kullandığınız cihazı göz önünde bulundurmayı ihmal etmemelisiniz.
Videonun sesini kaldırma ile videonun sesini alma işlemlerinin farklı olduğunu unutmamalısınız. Eğer sesi tamamen ortadan kaldırmak yerine sadece videodaki sese ulaşmak istiyorsanız vokal ayırma tarzı daha farklı araçlara ihtiyacınız olacaktır.
1. Adobe Premiere Pro Kullanarak Videodan Ses Çıkarma
Adobe Premiere Pro tartışmasız bir biçimde en güçlü video düzenleme programlarından biridir. Film endüstrisinin olmazsa olmazlarındandır. Bu sebeple videodan ses ayıklama gibi işlemlerde sıkça tercih edilir. Özellikleri geniş olduğundan farklı seçenekler sunabilir.
- İlk olarak Adobe Premiere Pro programını çalıştırmalı ve videoyu içe aktarmalısınız. Video içe aktarma işlemini menüden kolayca yapabilirsiniz.
- Video eklendikten sonra zaman çizelgesindeki yerini alır. Zaman çizelgesinde herhangi bir yere sağ tıklamalı ve Unlink seçeneğini seçmelisiniz.
- Unlink seçeneği video ile ses arasındaki bağlantıyı ortadan kaldırır. Videodan ses ayırma işlemini sorunsuz bir şekilde tamamlamış olursunuz.
Değişiklikleri kaydettikten sonra videonuzdaki ses ortadan kalkar. Videodan ses çıkarma ve çıkarttığınız sesi sonradan kullanmak için vokal ayırma araçlarına göz atmanız gerekir. Video düzenleme araçları daha çok sesin silinmesine odaklanırlar.
2. Android Telefonda Videodan Ses Alma
Android telefonda videodan ses kaldırma işlemi oldukça basittir. Google’ın Fotoğraflar uygulamasını kullanmanız yeterlidir. Eğer farklı bir fotoğraf düzenleme uygulaması kullanıyorsanız vokal ayırma gibi işlemlerde daha farklı adımlar gerekebilir.
- Telefonunuzda Fotoğraflar uygulamasını açmalı ve ardından uygulamaya kayıtlı medya ögelerinden düzenlemek istediğiniz videoyu bulmalısınız.
- Videoyu bulduktan sonra alt kısımda yer alan Paylaş, Düzenle ve Sil seçeneklerinden Düzenle seçeneğine dokunmalısınız.
- Videodan ses kaldırmak için sol alt kısımda yer alan ses simgesine dokunmalısınız. Böylece videodaki ses ortadan kalkmış olur.
- Videodan ses silme işlemi tamamlandıktan sonra Kopya Olarak Kaydet seçeneğine dokunarak videonun düzenlenmiş halini kaydedebilirsiniz.
Android platformunda daha farklı üçüncü parti uygulamalar kullanabilirsiniz. Söz konusu uygulamalar özellikle videonun sesini alma veya videodaki iki sesi ayırma işlemleri için daha pratik olabilirler. Hangi uygulama işinize yarayacaksa onu tercih etmelisiniz.
3. VLC Media Player Kullanarak Videodan Ses Alma
VLC Media Player çoğu insanın film ve video izlemek için tercih ettiği popüler bir uygulamadır. Ancak, VLC Media Player aynı zamanda videolar üzerinde düzenleme yapmanızı ve vokal ayırmanızı sağlayan çok basit ama pratik çeşitli özelliklere sahiptir.
- İlk olarak VLC Media Player uygulamasını açmalısınız. Daha sonra sol üst kısımda bulunan Media menüsüne ve oradan Convert / Save… seçeneğine tıklamalısınız.
- Karşınıza Open Media isimli ufak bir pencere çıkacaktır. Burada Add… yazan butona tıklamalı ve ardından düzenleme yapmak istediğiniz videoyu seçmelisiniz.
- Videonun sesini almak için bir sonraki adım Convert / Save butonuna tıklamaktır. Bu butona tıkladığınızda Convert isimli pencere açılır.
- Convert penceresinde birçok farklı seçenekle karşılaşırsınız. Seçeneklerden Profile yazanı bulmalı ve onunla aynı hizada olan anahtar sembolüne tıklamalısınız.
- Artık Profile Edition penceresine erişmiş olmalısınız. Pencere Encapsulation, Video Codec, Audio Codec ve Subtitles seçeneklerinden Audio Codec kısmına tıklamalısınız.
- Audio Codec kısmında ilk olarak Audio seçeneğindeki tik işaretini kaldırmalısınız. Ardından Profile Name kısmına dosyaya koymak istediğiniz ismi yazmalısınız.
- Create butonuna tıkladığınızda Convert penceresine geri dönmüş olursunuz. Destination kısmından ise çıkış dosyasına karar vermeli ve Start butonuna tıklamalısınız.
VLC Media Player uygulamasında Start butonuna tıkladıktan sonra videodan ses çıkarma işlemi başlamış olur. Kısa süre sonra sadece videodaki görüntülerin yer aldığı ama sesin yer almadığı bir dosyaya sahip olursunuz. Ancak çıkarılan sese ulaşma şansınız yoktur.
4. Windows Movie Maker’da Videodan Ses Kaldırma
Windows Movie Maker, Windows işletim sistemi için geliştirilmiş bir video düzenleme aracıdır. Alternatif uygulamalara göre özellikleri biraz sınırlı olsa bile videodan ses kaldırma için fazlasıyla yeterlidir. Sadece doğru adımları takip etmeniz gerekir.
- Windows Movie Maker uygulamasının özelliklerinden yararlanabilmek için ilk olarak Fotoğraflar uygulamasına erişim sağlamalısınız.
- Fotoğraflar uygulaması açıldığında üst menüde arama kısmının sağında yer alan Yeni Proje simgesine tıklamalı ve Yeni Video Projesi seçeneğini seçmelisiniz.
- Ardından video projeniz ve videonuz için bir isim belirlemelisiniz. Sonrasında mavi renkli + Ekle butonuna tıklayarak bilgisayarınızdan videoyu seçmelisiniz.
- Video eklendikten sonra Hikaye Alanına Yerleştir seçeneğine tıklamalısınız. Video alt bölüme yerleştirildiğinde ses simgesine tıklamalı ve sesi sıfıra çekmelisiniz.
Video üzerinde düzenlemeleri bitirdikten sonra Videoyu Tamamla seçeneğine tıklamalı ve videoyu dışa aktarmalısınız. Dışa aktarım tamamlandığında videodan ses ayırma işlemi bitmiş olur. Kaydedilen videoyu oynattığınızda herhangi bir ses olmadığını görebilirsiniz.
5. iPhone’da Videodan Ses Alma
iPhone kullanıyorsanız videodan ses ayırma işlemi için Fotoğraflar veya iMovie uygulamasını kullanabilirsiniz. Fotoğraflar uygulamasını kullanmak biraz daha pratiktir. iMovie ise daha net sonuç almanızı sağlar. Her iki yöntemi kullanarak sonuçları karşılaştırabilirsiniz.
Fotoğraflar Uygulamasıyla Videodan Ses Alma
iPhone’da Fotoğraflar uygulamasını kullanarak videodan ses alma işlemi çok kolaydır. Gelişmiş uygulama ayarları veya seçenekleriyle uğraşmadan dilediğiniz videonun sesini almayı başarabilirsiniz. Sadece ufak detaylara dikkat etmelisiniz.
- İlk olarak Fotoğraflar uygulamasını açmalı ve düzenlemek istediğiniz videoyu bulmalısınız. Videoyu bulduktan sonra üzerine bir kez dokunmalısınız.
- Videoya giriş yaptığınızda sağ üst kısımda yer alan Düzenle seçeneğine dokunmalı ve gelişmiş düzenleme seçeneklerine ulaşmalısınız.
- Video ekranında sol üst kısımda sarı renkte bir ses simgesi olmalıdır. Ses simgesine dokunmalı ve onun gri renkte olduğundan emin olmalısınız.
- Gerekli değişiklikleri tamamladıktan sonra kaydetme işlemini ihmal etmemelisiniz. Değişiklikleri kaydetmezseniz video orijinal haline geri döner.
iPhone cihazınızda videodan ses alma işlemini tamamlamış olursunuz. Ayarlardaki ses simgesine dikkatlice bakmalısınız. Ses simgesi sarıdan griye değil siyaha dönerse videoda hala ses var demektir. Sadece cihazınızın sesi düşük olduğundan onu duyamazsınız.
iMovie Uygulamasıyla Videodan Ses Alma
iMovie uygulamasında videodan ses alma iPad kullanıcıları için daha ideal bir çözümdür. Ancak dilerseniz iPhone cihazınızda iMovie kullanarak videodan ses silme işlemi ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Uygulamanın özellikleri oldukça geniş olduğundan seçenek boldur.
- İlk olarak iMovie uygulamasını açmalısınız. Uygulamayı açtıktan sonra sağ üst köşede yer alan + (artı) işaretine dokunmalısınız.
- Yeni oluşturduğunuz projede Medya kısmına dokunmalı ve cihazınızdaki kamera kayıtlarından yüklemek istediğiniz videoyu seçmelisiniz.
- Video eklendikten sonra ekranın alt kısmında bir zaman çizelgesi oluşur. Söz konusu çizelgeye dokunmalı ve öne çıkmasını sağlamalısınız.
- Videoya ait zaman çizelgesinin en alt kısmında ses simgesi bulunur. Ses simgesine dokunup değeri 0 (sıfır) yaptığınızda videodan ses silme işlemini tamamlarsınız.
Değişiklikleri yaptıktan sonra videonuzu kaydedebilir veya başkalarıyla paylaşabilirsiniz. Bu yöntemle videodan sesi çıkartmış olmazsınız. Sadece videodaki sesi ortadan kaldırırsınız. Videoda yer alan sese ihtiyacınız varsa alternatif yöntemlere bakmalısınız.
6. Canva Kullanarak Videodan Sesi Silme
Canva görsel düzenleme konusunda oldukça işe yarar bir araçtır. Aynı zamanda kullanıcılarına videoları düzenleme konusunda çeşitli fırsatlar tanır. Daha önce Canva kullandıysanız videodan ses çıkarma işlemini kolayca yapabilme şansınız vardır.
- İlk olarak bir Canva şablonu oluşturmalısınız. Ardından sol taraftaki seçeneklerden Yüklemeler kısmına tıklamalı ve videonuzu platforma yüklemelisiniz.
- Videonuz yüklendikten sonra onu sağ taraftaki alana doğru sürüklemelisiniz. Böylece video üzerindeki çeşitli düzenleme seçeneklerine ulaşırsınız.
- Sağ tarafta videonuzu seçtikten sonra sağ üst köşede yer alan ses simgesine tıklamalı ve ardından 100 yazan yere 0 yazarak sesi ortadan kaldırmalısınız.
Bazen Canva videoyu otomatik olarak seçili hale getirmediğinden onu seçmeye dikkat etmelisiniz. Eğer video seçili değilse sesi açma veya kapatma seçeneğini göremezsiniz. Bu sebeple her ihtimale karşı videonun üzerine en az bir kez tıklamalısınız.
Videodan Müzik Ayırma Nasıl Yapılır?
Eğer hedefiniz bir videodan sesi tamamen ortadan kaldırmak yerine videodan sesi ayırmak ve sesi kullanmak ise farklı yöntemler denemelisiniz. Herhangi bir videodan ses almak için vokal ayırma yapabilen tüm araçlar size yardımcı olabilirler.
Videodan müzik ayırmak için takip edebileceğiniz en pratik yöntem videoyu ses dosyasına dönüştürmektir. Böylece herhangi bir kalite kaybına uğramadan ve orijinal kaynağa sadık kalarak videodan ses alma işlemini tamamlamış olursunuz.
1. Online Converter
Online Converter ücretsiz olarak kullanılabilen videodan sese dönüştürme yapabilen bir araçtır. Sadece işlemin tamamlanması için sizden bir üyelik oluşturmanızı ister. 200 MB boyutuna kadar tüm dosyaları işleme becerisine sahiptir.
Online Converter aracını kullanarak videodan ses alma işlemini basitçe yapabilirsiniz. Bilgisayarınızdan içe aktarma gerçekleştirebilir veya URL’den aktarım sağlayabilirsiniz. Çeşitli kalite düzeyleri arasından seçim yaptıktan sonra dosyanın işlenmesini sağlayabilirsiniz.
2. ZAMZAR
ZAMZAR dosya dönüştürme söz konusu olduğunda en popüler araçlardan biridir. Bilgisayarınızdan veya bir URL adresinden araca aktarım yapabilirsiniz. Video açısından desteklediği format sayısı oldukça fazla olduğundan sıkça tercih edilir.
ZAMZAR sitesini ziyaret ettikten sonra videonun kaynağını ona göstermelisiniz. Ardından videodan ses alma işlemini başlatmak için videoyu sese dönüştürmelisiniz. Ses dosyasının hangi formatta olacağını ise kendiniz belirleyebilirsiniz.
3. Audio Converter
Audio Converter online olarak kullanabileceğiniz çok basit bir araçtır. Web ortamında yer alan herhangi bir kaynaktan videoyu araca aktarabilir ve onu ses dosyasına dönüştürebilirsiniz. Dilerseniz videodan ses alma yerine ses dosyalarını birleştirebilirsiniz.
Audio Converter aracına ulaştıktan sonra video yüklemek için tercih ettiğiniz yöntemi belirlemelisiniz. Ardından ses dosyasının hangi formatta dışarı aktarılacağına karar vermelisiniz. Quality kısmından kaliteyi belirleyip dosyayı dışa aktarabilirsiniz.
4. Online-Convert
Online-Convert sitesi bir videodan sese dönüştürme aracından fazlasıdır. Ancak videodan ses almak için muazzam işe yarar. Bir videoyu dilediğiniz ses formatına dönüştürebilirsiniz. Size bu konuda çok az zorluk çıkartır ve işleme hızı epey yüksektir.
Online-Converter aracını kullanarak videodan ses almak için tek yapmanız gereken dosyası araca yüklemektir. Ardından çıktı olarak seçilecek ses dosyası formatına karar vermeniz yeterlidir. Dosyanız işlenecek ve size ses formatında sunulacaktır.