Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg tarafından satın alınan WhatsApp, ilk yıllarında hizmet için aldıkları cüzi miktardaki ücreti de kaldırmış, böylelikle daha büyük kitleyi kucaklamış fakat bir yandan da WhatsApp için bir gelir modeli aramaya koyulmuştur.
Yakın zamanda aldığımız bir habere göre ise WhatsApp’ın sonunda aradığı gelir modelini bulduğunu, kurumsal firmalar için mesaj başına ücretlendirme yoluna gireceklerini öğrendik.
Whatsapp Messenger, bundan böyle pazarlama ve müşteri hizmetleri mesajları iletmek için şirketlere özel yeni bir politika geliştirdi.
1,5 milyar kullanıcıya aktif olarak hizmet eden WhatsApp, WhatsApp Business API çatısı altında artık kurumsal firmalar için yeni bir iletişim aracı olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor.
WhatsApp Business nedir, o olmadan da şirketler WhatsApp’ta yer alamayacaklar mı?
WhatsApp Business olmadan da şirketler elbette WhatsApp’ta yer alabilecekler. Fakat oluşturulan bu yeni hizmetin artılardan yararlanamayacaklar. Bunun için öncelikle WhatsApp Business’e başvurup şirketlerinin kaydını yapmaları gerekmektedir.
Bu yeni iletişim modeli kargo bilgilendirmeleri, randevu hatırlamaları, bilet ya da tanıtım gibi mesaj kalıplarını sağlayacak, şirketler gönderimleri için yazdıkları mesaj başına bir fiyata tabi tutulacaklar.
Neden WhatsApp Business kullanayım? Ne gibi getirileri olacak?
Peki bu uygulama şirketlere ne gibi avantajlar sunuyor? Öncelikli ve en nitelikli amacı gönderimlerinden detaylı bir istatistik raporu alabilecek ve bu rapor doğrultusunda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini daha az riskli bir şekilde yönetebilecekler. Bunun dışında şirketler mesajlarını önceden planlayıp zamanlayıcı aracılığıyla iletme fırsatına erişecek ve gönderilerinin takibini kolaylıkla yapabilecekler.
Whatsapp Business kullanan şirketler bulundukları ülkeye göre mesaj başına 0,5 ila 0,9 sent arasında bir ödemeyle karşı karşıya olacaklar.