Atari salonu oyunlarının altın çağını yaşadığı dönemde oynanacak oyuna karar vermek zor değildi. Ceplerini jetonlarla dolduran oyuncular en sevdikleri oyun makinesine giderler ve saatlerini harcarlardı. Ancak sonradan atari salonu oyunları farklı bir anlam kazandılar.
Oyun konsolları evlere doluşmaya başlayınca atari salonu oyunları unutulmadı. Oyun konsollarına eklendiler. Geride ise oyuncuların atari salonlarında geçirdikleri vakitlerden anılar kaldı. Böylece bazı oyunlar efsane atari salonu oyunları olarak anılır hale geldiler.
1. Sunset Riders
Sunset Riders, vahşi batı ortamını atari salonlarına getiren oyundu. Atari oyunları arasında çok fazla kovboy oyunu örneği yoktu. Modern dönemde herkesin aklına türlü türlü oyunlar gelse bile atari salonlarının popüler olduğu dönemde sadece Sunset Riders vardı.
Sunset Riders’ta amaç çeşitli kanun kaçaklarını yakalayarak ödülleri toplamaktı. Her bir aşamada bölüm sonu canavarı ile karşılaşılırdı. Atari salonu oyunu olarak ilk versiyonunda aynı anda dört kişi oyunu oynardı. Sonradan ise iki oyunculu versiyonu geliştirildi.
2. Street Fighter 2
Street Fighter 2 tartışmasız bir biçimde tüm zamanların en iyi dövüş oyunudur. Kendinden sonra çıkan her farklı oyun onu geçmek için çabaladı. Ancak çabalar yetersiz kalınca bu oyun büyük bir fenomen haline dönüştü ve oyun meraklıların birbirine tavsiye ettikleri oyun oldu.
Street Fighter 2 bir önceki oyunun koyduğu kuralları takip etti. Her turda oyuncu süre dolmadan rakibin canını sıfırlamaya çalışırdı. Eğer süre bitiminde kazanan çıkmazsa maç on tura kadar uzardı. Rekabetçi yapısı sebebiyle Atari salonlarının en değerli oyunlarındandı.
3. Cadillacs and Dinosaurs
Cadillacs and Dinosaurs, atari salonlarının en gözde oyunları arasındaydı. Oyuncular çeşitli düşmanlarla karşılaşarak ilerlemeye çalışırlardı. Karakterlerin güçlü ve zayıf yönleri vardı. Özellikle Mustapha karakteri insanların zihninde yer edinmeyi başardı.
Cadillacs and Dinosaurs oyununda her karakterin özel yetenekleri vardı. Bunları tetiklemek için oyuncunun kombinasyonlar yapması veya diğer oyuncularla birlikte hareket etmesi gerekirdi. Aynı zamanda bölümlerde ilerlerken buldukları silahları ve sopaları kullanırlardı.
4. X-Men (1992)
X-Men en çok bilinen atari salonu oyunlarından biri değildi ama hikayesiyle fark yarattı. Marvel dünyasında yaşananları bir oyuna aktardı. X-Men ekibi Magneto’nun insan uygarlığını kasıp kavuracak planını durdurmak zorundaydı. Bunun için Sentinels ile savaşılmalıydı.
X-Men atari salonlarında aynı anda altı oyuncuya kadar oynanabilirliğe sahipti. Görsel açıdan diğerleriyle arasında büyük bir fark vardı. Oyunda ne kadar fazla risk alınırsa o kadar fazla ödül toplanırdı. Ancak oyuncuların can çubuklarına çok dikkat etmesi gerekirdi.
5. Double Dragon
Double Dragon ilerlemeli olarak oynanabilen en iyi dövüş oyunlarındandı. Billy ve Jimmy Lee isimli iki dövüş ustası vardı. Oyuncular bu karakterleri kontrol ederek sokaklarda ilerlerler ve düşmanları yenmeye çalışırlardı. Onlar için sokaklardaki dövüş kuralları ise gayet netti.
Double Dragon oyun kurallarını değiştiren bir yapıya sahip değildi. Ancak sokakta bulunan silahları kullanabilme açısından en iyilerdendi. Dövüş oyunu olmasına rağmen stratejik hareket etmeyi gerektiren ender oyunlar arasında yer aldığından sevilirdi.
6. Ikari Warriors
Ikari Warriors, Rambo benzeri iki karakterin kontrol edildiği bir oyundu. Karakterler Ikari köyüne doğru giden yolda karşılarına çıkan engelleri aşmalıydılar. Bu oyun özellikle askeri temalı nişancı oyuncuların temelini attı. İki oyuncuyla oynanabilirdi ve stratejileri ön plana çıkarırdı.
Ikari Warriors güç ile gövde gösterisi yapılan efsane atari salonu oyunlarından biriydi. Oyuncunun karşısında askerler, tanklar ve helikopterler çıkardı. Savaşçılar yol boyunca bir dizi güçlendirme bulurlardı. Böylece hedeflerine daha kolay ulaşabilirlerdi.
7. Out Run
Out Run kesinlikle mükemmel bir oyun müziğine sahipti. Bir yarış oyunu olarak müzikle iç içe bir macera sunardı. Bazı atari salonları özel seriye sahiptiler. Özel seride üstü açık bir Ferrari yer alırdı. Oyuncular son model araçlarla en iyi şekilde yarışın keyfini çıkarırlardı.
Out Run oyununda oyuncular yolun durumuna göre düşük ve yüksek iki vites arasından seçim yapmak zorundaydılar. Özellikle engellerin yoğun olduğu yarışlarda vites değiştirmek çok önemliydi. Yarışın kazananını belirleyecek olan faktör hızlı düşünebilmeydi.
8. Metal Slug
Metal Slug, atari salon oyunlarına merak salan herkesin adını en az bir kere duyabileceği tarzda bir oyundu. Karakter animasyonları çok yenilikçiydi ve her şey daha ayrıntılıydı. Oyuncular büyük çapta silahlar kullanarak düşman saflarında ilerlerken aksiyona doyarlardı.
Metal Slug çok ileri tarihte ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle oluşan karmaşada geçerdi. Yasadışı silah satışı çok yoğundu ve oyuncular buna son vermek isterlerdi. Gizlice üretilen silahlar dünyayı uçuruma sürüklemeden önce düşmanlar ortadan kaldırılmalıydı.
9. Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles çizgi film kalitesinde görselleriyle dikkat çeken eski atari salonu oyunlarından biriydi. Bir dönemin en kaliteli oyunuydu ve dört oyuncuya kadar destek vardı. Yetenekleri kombinasyon haline getirerek çok karmaşık hamleler yapılabilirdi.
Teenage Mutant Ninja Turtles oynarken oyuncuların karşısına çıkan düşmanlar özel renk kodlarına sahiptiler. Mor giyinen piyade askerlerle çok sık karşılaşılırdı. Oyuncular tüm engellemelere rağmen Shredder gibi bölüm sonu canavarlarına ulaşmaya çalışırlardı.
10. Golden Axe
Golden Axe atari oyunlarına yeni bir soluk getiren bir oyundu. Ustaca planlanmış bir oyundu ve oyunda yer alan üç karakterin her biri benzersizdi. Fantastik dünyaların yaygınlaşmasını sağladı. Çünkü oyuncular sadece taşlar, sopalar ve ateşli silahlarla savaşmazlardı.
Golden Axe oyununda ilerlemek için iskelet savaşçıları ve şövalyeleri yenmek gerekirdi. Her karakterin yapabildiği büyüler farklıydı. Ax Battler toprak büyüsü, Gilius şimşek büyüsü ve Tyris ise ateş büyüsü yapabilirdi. Bu yapısıyla eski atari oyunlarında yeni bir macera demekti.
11. Galaxian
Galaxian atari salonu oyunları dönemindeki tipik bir uzay oyunuydu. Farkı ise bomba atan uzaylılar ve eşsiz ses efektleriydi. Space Invaders tarafından açılan yolu takip etti. Oyunculara tam anlamıyla benzersiz bir oynanış sunabilmeyi amaçladı ve bunu başardı.
Galaxian oyununda oyuncunun görevi böceklere benzeyen türdeki uzaylıların dünyayı istila etmesine engel olmaktı. Bunun için Galaxip adı verilen bir uzay aracı kontrol edilirdi. Oyuncu sağdan sola doğru hareket ederek çeşitli türlerdeki düşmanları avlamaya çalışırlardı.
12. Donkey Kong
Donkey Kong dikkatli oyuncular için en değerli atari salon oyunlarından biriydi. Çünkü Mario karakterinin ilk kez gözüktüğü oyundu. Mario en tepeye çıkarak arkadaşını kurtarmak için çaba gösterirken Donkey Kong ona engel olmaya çalışan bir karakterdi.
Donkey Kong tartışmasız bir şekilde en dikkat çekici oyunlardandı. Bulmacalarla dolu bir oyundu ve çok ciddi konsantrasyon lazımdı. Sonradan klasik atari oyunlarından biri olmayı başardı. Mario ise ilk kez gözüktüğü oyunun ardından mükemmel serilere doğru yelken açtı.
13. Sega Rally
Sega Rally, bir atari salonu oyunu olsa bile gerçekçi yapısıyla dikkat çekiciydi. Oyuncu tıpkı bir ralli yarışında gibi çamurlu yollarda ilerlemek zorundaydı. Tamamen beceriye dayalı bir oyundu ve yarışı kazanmak isteyenler tüm becerilerini kullanmak zorundaydılar.
Sega Rally, tur sistemine sahip değildi. Her bir parkur başlangıcı, ortası ve sonu olacak şekilde planlıydı. Oyuncu bir parkuru bitirirken kaçıncı sıradaysa bir sonraki parkura o sıradan başlardı. Efsane atari oyunları arasında yarış oyunu denildiğinde ilk akıllara gelenlerdendi.
14. Mortal Kombat
Mortal Kombat en iyi dövüş oyunlarından biri olmak için yola çıktı ama en şiddet dolu oyun olmayı başardı. Farklı olmaya çalışırken şiddet ögelerini oyunun içerisine ekledi. Fatality adı verilen bir dövüş bitirme hamlesi vardı ve rakibin kalbini sökmeyi içerirdi.
Mortal Kombat yenilikçi olmaya çalışan efsane atari oyunlarından biriydi. Özellikle başarılı bir adım atmış olan Street Fighter karşısında tutunmak istiyordu. Oyuncular yeni mekaniklere her zaman uyum sağladılar ama görsellerde yer alan şiddet unsurları herkes için iyi değildi.
15. Space Invaders
Space Invaders tam anlamıyla klasik bir atari salonu oyunu olarak bilinir. Her oyuncu hem rakiplerle hem de stresle mücadele etmek zorundaydı. Çünkü oyunda zamana karşı bir yarış söz konusuydu. Çok fazla düşünmeye süre bırakmaması zaman kontrolünü ortadan kaldırırdı.
Space Invaders oyununda temel hedef bir lazer silahı yoluyla uzaylıları yenmekti. Ancak kulağa basit gibi gelse bile pratikte her şey çok daha zordu. Epey keyifli vakit geçirmeyi sağladığından eski atari oyunları denildiğinde akla ilk gelenlerden birisidir.
16. Tekken
Tekken tam olarak farklı bir adım atmak isteyen dövüş oyunlarındaydı. Pek çok dövüş oyununda özel yetenekler ön plandaydı. Eski atari salonu oyunları yapısının dışına çıkarak göğüs göğse çarpışmayı getirdi. Artık devasa düzeyde can yakıcı hamleler yoktu.
Tekken başlangıçta çok ses getirmedi. Çünkü büyük oranda Virtua Fighter oyununun dinamiklerini taşıyordu. Oyuncu belirli bir karakteri seçerek rakipleriyle dövüşürdü. Ancak oynanabilirlik açısından farklı bir şey sununca efsane atari oyunlarından biri oldu.
17. Track and Field
Track and Field atari salon oyunları açısından farklı bir oyundu. Olimpiyat temalı bir oyundu ve 100 metre koşusunda bile çok zorlayıcıydı. Gerçekten yüksek beceri gerektirirdi ve rakipleri yenmek büyük bir keyifti. Kendini spor oyunlarına adayacaklar için büyük bir fırsattı.
Track and Field oyununun içerisinde 100 metre koşusu, uzun atlama, çekiç fırlatma, yüksek atlama ve cirit atma gibi branşlar bulunurdu. Her birinin zorluk seviyesi farklıydı. Sonradan çeşitli konsollara uyarlandı ve efsane atari salonu oyunları arasında yer almayı garantiledi.
18. 1942
1942 eski atari salonu oyunları arasında doğrudan savaş zamanına odaklanan ender oyunlardan biriydi. Fark yarattığı nokta ise güçlendirme sisteminin kusursuz çalışmasıydı. Dünya Savaşı odaklı teması sayesinde alternatif oyunların bir adım önüne geçti.
1942 oyununda oyuncular bir düşmana ateş edebilir veya döngüler gerçekleştirebilirdi. Her iki hamle farklı düğmelerde yer alırdı. Düşmanlar yenildikçe oyuncunun kontrol ettiği uçak güçlenirdi. Toplam 32 etaptan oluşan geniş kapsamlı eski atari oyunlarından biriydi.
19. Captain Commando
Captain Commando atari salonu oyunları açısından hafızalarda yer edinmeyi başardı. Atari için geliştirilmiş versiyonda aynı anda birkaç oyuncu desteği sunardı. Captain, Mack, Ginzu ve Baby-Head kontrol edilebilir karakterlerdi. Amaç ise bölümleri geçerek ilerlemekti.
Captain Commando atari salonu oyunlarına yeni bir soluk getirmedi. Ancak klasik ilerlemeli oyunlardan farklı olarak zorluk seviyesi biraz daha yüksekti. Aynı zamanda kısa olduğundan hızlıca bitirilebilen oyunlardandı. Çünkü oyunda sadece dokuz bölüm yer alırdı.
20. Mercs
Mercs, atari salonu oyunları arasında geri planda kalan oyunlardan biriydi. Ancak en iyi yönü oyunda sayısız silah çeşitliliğine izin vermesiydi. Oyunun baş karakteri aktör Arnold Schwarzenegger ile özdeştirildi. Aksiyon arayan kişilerin başından kalkmadığı bir oyundu.
Mercs oyununda oyuncu gizli bir terörle mücadele ekibinin parçaydı. Wolf Force adını taşıyan bu ekip kurgusal bir Afrika ülkesinde görevdeydi. Oyuncuların hedefi bir ülke başkanını isyancıların elinden kurtarmaktı. Ayrıca oyuncular gerçekliğe yakın silahlar kontrol ederlerdi.
21. Galaga
Galaga atari salonu oyunları arasında nişancı türünde yer alırdı. Bir nevi Galaxian isimli oyunun devamı niteliğindeydi. Ancak bir önceki oyuna göre çok daha başarılı oldu. Bir yıldız gemisini kontrol eden oyuncular uzaylıları yenmek için çaba gösterilerdi.
Galaga refleks gerektiren bir oyundu. Oyuncunun refleksleri ne kadar iyiyse o kadar başarılı olabilirdi. Çok basit gözükmesine rağmen uzaylılar tarafından gönderilen lazer mermilerden kaçmak kolay değildi. Beceri gerektirdiği için atari salonu oyunları arasında yer edindi.
22. Pole Position
Pole Position, Formula 1 keyfini atari salonu oyunlarına getiren bir oyundu. Gerçek yarış pistlerinden esinlenerek geliştirildi. Rekabetçi olabilmesi için turlara süre sınırı gibi faktörler ekliydi. Oyuncular kendilerine sunulan sürede rakipleri geçip yarışı bitirmeliydiler.
Pole Position en başarılı atari salonu oyunlarındandı. Kendinden sonra gelen spor temalı oyunlara ilham kaynağı oldu. Oynanış ve kontroller açısından yenilikçiydi. Yarışlar epey eğlenceli geçtiğinden oyuncular sürekli bu oyunu oynamak isterlerdi.
23. Mario Bros.
Mario Bros. pek çok kişinin klasik oyun konsollarından hatırladığı bir oyundur. Ancak öncesinde atari salonlarında oynanırdı. Başarılı olduktan sonra adından daha fazla söz ettirdi. Zaman içerisinde büyük başarılarıyla popüler kültürün en önemli parçalarından biri oldu.
Mario Bros. oyununda oyuncular Mario ve Luigi olarak oynarlardı. Hedefleri ise yeşil borulardan gelen düşmanları yok etmekti. Atari salonu oyunlarında alışık olduğumuz ilerleme hissine sahipti. Toplamda sayılabilir olan 99 bölüm vardı. Her bölümde oyun biraz daha zorlaşırdı.
24. Dig Dug
Dig Dug aslında bir labirent oyunuydu ve atari salonu oyunlarından farklı bir yapısı vardı. Oyuncular önlerine çıkan tüm düşmanları yok etmesi gereken bir karakteri kontrol ederlerdi. Düşmanlar ateş püskürten ejderhalar gibi farklı canavarlardan oluşurdu.
Dig Dug klasik vur ve yok et anlayışının terk edildiği bir oyundu. Düşmanları yenebilmek için onları şişirmek veya kayalarla ezmek gerekirdi. Oynanışı son derece eğlenceliydi ve ilerleme kaydedebilmek için belirli düzeyde strateji isteyen atari salonu oyunlarındandı.
25. Contra
Contra ilerlemeli tarzda olan atari salonu oyunlarından biriydi. Standart bir görünüme sahip olan oyun tek kişilik veya iki kişilik oynanabilirdi. Karakterlerden biri Lance, diğeri ise Bill’di. Oyuncuların yapması gereken önlerine çıkan düşmanları yok etmekti.
Contra kısa süre içerisinde efsanevi atari salonu oyunlarından biri oldu. Atari salonu oyunlarındaki başarısı onu oyun konsollarına taşıdı. Aksiyon peşinde olan tüm oyuncuların ilgisini çekmeyi başardı. Aynı zamanda diğer nişancı oyunlarına ilham kaynağı oldu.