Housekeeping Nedir?
Housekeeping otellerde ve misafirhane tarzı işletmelerde kat hizmetleri anlamına gelir. Misafirlerin hijyenik, konforlu ve güvenli bir şekilde işletmeden yararlanmasıyla ilgilenir. Otellerde müşteri hizmetleri memnuniyetinin kalitesini belirleyen en kritik faktördür.
Otellerde kat hizmetlerinin sorumluluk alanı oldukça geniştir. Otel kat görevlisinin sorumlulukları otel odasıyla sınırlı değildir. Halka açık olan alanlar gibi otelin en önemli noktalarında diğer departmanlarda yer alan personellerle birlikte çalışmalıdır.
Otellerde Housekeeping Nedir?
Housekeeping otellerde temizliği, konforu ve güveni sağlamak olarak ifade edilebilir. Bir başka ifadeyle kat hizmetleri anlamına gelir. Otellerde odaların, çevrenin ve ortak alanların bakımıyla ilgilenen iş koludur. Housekeeping departmanının içerisinde farklı kademeler bulunur.
Otellerde kat hizmetlerinin önemini küçümsememek gerekir. Herhangi bir otel işletmesi müşterilerinden geri bildirim toplarken genelde kat hizmetleri görevlisinin sorumlu olduğu alanlardan bahseder. Temizlik ve güvenlik seviyesi müşterilerin her zaman önceliğidir.
Otel kat görevlisinin attığı her adım misafirlerin deneyimleri üzerinde etkilidir. Oteldeki malzemelerin kontrol edilmesi, personellerin denetlenmesi ve odaların zamanında teslim edilmesi önemlidir. Housekeeping departmanı tüm bu gereksinimlerle ilgilenmelidir.
Türkçe Karşılığında Housekeeping Ne Demek?
Sözlük anlamı incelendiğinde housekeeping teriminin Türkçe karşılığı kat hizmetleridir. Otellerde temizlik ve bakım dahil olmak üzere tüm işlerle bağlantılı bir yaklaşımdır. Otel yönetimi ve otel ekonomisi kavramlarıyla iç içedir ama aynı anlamda değildir.
Housekeeper ise kat hizmetleri işini yapan kişi için kullanılır. Otellerde kullanımı daha yaygın olsa bile ev işlerinde kullanılabilen terimlerdendir. Housekeeper herhangi bir ev işinden bahsedilirken kullanıldığında yatılı hizmetçi veya yatılı temizlikçi anlamına gelir.
Housekeeper Ne Yapar?
En temel housekeeper görevleri kat hizmetleriyle ilgilenme ve otelde düzeni sağlamakla ilgilidir. Otelde temizlik görevlerini gerçekleştirmek ve temizliği mümkün olan en iyi seviyeye çekmek housekeeper görevleri arasında olmazsa olmazlardan biridir.
- Konforu sağlamak: Bakımla misafirlerin konforunun sağlanmasına yardımcı olmak. Yüksek düzeyde verimlilik için departmanının sorunsuz bir şekilde işleyişini desteklemek.
- Kıyafetleri belirlemek: Personel için gerekli olan housekeeping kıyafetlerini sağlamak. Misafirlerin çamaşırlarının yıkanma süreçlerini planlamak ve uygulamak.
- Verimliliği yükseltmek: Aynı departmandaki kişilerin güvenilir düzeyde hizmet vermesini sağlamak. Çalışma ortamında hoş bir ortam oluşturarak verimliliği yükseltmek.
- Kontrolleri sağlamak: Odalarda, restoranlarda ve diğer alanlarda gerekli olan malzemeleri temin etmek. Bununla birlikte malzemeler için envanter tutmak.
- Standartları belirlemek: Departmanın sorumlu olduğu alanlarda yüksek temizlik standartlarını belirlemek. Aynı zamanda genel bakım sürecini desteklemek.
Housekeeper tüm bunlara ek olarak peyzaj alanlarının bakımını üstlenebilir. Gerek duyulması halinde misafirlerin kayıp eşyalarıyla ilgilenebilir. Aynı zamanda housekeeping departmanına bağlı olan tüm personelin eğitimleriyle ve denetimleriyle meşgul olabilir.
1. Otel Odalarının Temizlenmesi ve Hazırlanması
Housekeeper otel odalarının temizlenmesi ve yeni misafirlere hazır hale getirilmesiyle ilgilenir. Zamanının büyük bir kısmı boş odaların kontrolünde geçer. Genel olarak gün içerisinde belirli saatler aşırı yoğun olur. Çünkü temizlik gereksinimleri aynı saatte ortaya çıkabilirler.
Housekeeper odalar dolu olsa dahi temizliği ihmal etmemelidir. Yerleri süpürmek, yüzey temizliği yapmak, çarşafları ve havluları değiştirmek housekeeping personelinin işidir. Aynı zamanda sürekli bitebilen sabun ve şampuan gibi ihtiyaçları kontrol etmesi gerekir.
2. Temizlikle Alakalı Yönetim Görevleri
Housekeeping işinde yönetici kademesinde yer alan kişiler departmanı denetlemekle ilgilenirler. Tüm departmanı sorumluluklarını yerine getirmek için teşvik ederler. Organizasyon dahil olmak üzere tüm temizlik ve bakım çabalarının koordinasyonunu sağlarlar.
Yönetici pozisyonunda olan kişiler temizlik ve bakım için gerekli olan malzemelerin tamamını denetim altında tutarlar. Yeni personellerin işe alınması, eğitimlerinin sağlanması ve onlara yol gösterilmesi gibi görevler yönetici konumundaki kat görevlisinin işlerinden biridir.
3. Çamaşırların Periyodik Bakımı
Konaklama işletmelerinde en temel bakım prosedürlerinden biri çamaşırları kapsar. Tüm misafirlerin temiz çarşaflara, yastık kılıflarına, yastıklara ve nevresimlere ihtiyaçları olur. Kat görevlisi tüm bunların kontrolünü sağlayarak odalardaki eksiklikleri tamamlamalıdır.
Housekeeping görevlisi çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve ütü gibi eşyaları kullanmayı bilmek zorundadır. Çamaşır odasının nasıl kullanılacağını öğrenmelidir. Çamaşırların periyodik bakımını sağlarken aynı zamanda dezenfeksiyon çalışmalarını kontrol etmelidir.
4. Yönetim ve Tam Koordinasyon
Kat görevlisinin en önemli sorumluluklarından birisi otelde bakım hizmetleriyle ilgilenen personellerin tam koordinasyonunu sağlamaktır. Etkili ve verimli oda temizliğinin gerçekleşebilmesi için tüm fırsatların kullanılmasına destek olmak durumundadır.
Odaların mevcut durumunun kontrol edilmesi ve temizliğe ihtiyaç noktaların belirlemesi otel kat görevlisinin sorumlulukları arasındadır. Yeni gelen misafirlere odaları en hızlı şekilde teslim edebilmek için tüm işleyişin koordineli bir şekilde ilerlemesiyle ilgilenmelidir.
5. Ortak Alanların Bakımı
Housekeeper sadece otel odalarının temizliği ve bakımıyla ilgilenmez. Aynı zamanda misafirlerin kullandığı ortak alanların bakımını üstlenir. Günlük faaliyetlerin büyük bir kısmı ortak alanlara ayrılır. Böylece otel misafirlerine iyi bir konaklama deneyimi yaşatılır.
Ortak alanların temizliği, bakımı ve düzeni oteller açısından her zaman önemlidir. Hijyen gereksinimlerinin ihmal edilmemesine dikkat edilir. Özellikle tuvaletler gibi sıkça kullanılan alanlarda bakım yapmak ve ortak alanlardaki hijyen sorununu çözmekle ilgilenmelidir.
6. Kalite Kontrolün Sağlanması
Otellerin büyük bir kısmı bakımla ilgilenen geniş bir personel ekibine sahiptir. Kat hizmetleri görevlisi kalite kontrolün sağlanması ve diğer personellerin yönlendirilmesiyle ilgilenebilir. İçerisinde bulunduğu ekibin tüm görevleri yüksek verimlilikle yapmasını sağlar.
Otel odalarının kontrol edilmesi ve teknolojik ekipmanların çalışır durumda olduğunun incelenmesi gibi görev tanımlamaları housekeeper iş ilanlarında sıklıkla yer alır. Bunun sebebi kat hizmetleri görevlisinin kalite kontrolle ilgilenecek kişilerden biri olmasıdır.
Nasıl Housekeeper Olunur?
Detaylarla aranız iyiyse ve organizasyon becerileriniz yüksekse housekeeping alanında kariyer yapmayı düşünebilirsiniz. Dikkatinizi doğru şekilde yönlendirmeniz çok önemlidir. Eğitimden kariyer adımlarına kadar dikkatli bir şekilde ilerlediğinizde işinizde başarılı olabilirsiniz.
1. Konaklama Alanında Formal Eğitim
Housekeeper otelcilik sektöründe hizmet verir ve bazı işletmeler formal eğitim talebinde bulunabilirler. Kat görevlisi olarak çalışmak için aslında formal eğitime ihtiyaç yoktur. Organizasyon beceriniz çok yüksekse housekeeper görevlerini yerine getirebilirsiniz.
Housekeeper iş ilanlarında daha garanti adımlar atmak istiyorsanız konaklama ve otelcilik gibi alanlarda üniversite eğitimi faydalı olabilir. Kariyerinize en alt kademeden başlasanız bile zaman içerisinde housekeeping yöneticiliğine kadar yükselmeniz mümkün olabilir.
2. Zaman Yönetiminin Kazanılması
Zaman yönetimi ve detaylara hakim olma becerileriniz yoksa housekeeping işinde başarılı olma şansınız düşüktür. Zorlu bir iş olduğundan belirli düzeyde beceri gerektirir. Yeteneklerinizi en iyi şekilde kullanmak için zaman yönetimi olmazsa olmaz kazanımlardandır.
Housekeeping iş ilanlarına göz attığınızda çoğunda organizasyon becerisi, zaman yönetimi ve detaylara hakimiyet gibi beklentilerin olduğunu görebilirsiniz. Söz konusu beklentilerin tamamı housekeeping işinde fark yaratmanızı sağlayabileceğinden önemlidirler.
3. Pratik Eğitimin Tamamlanması
Pratik eğitim olmadan housekeeping işinde başarı şansınız epey düşüktür. İşinizi yaparken hangi malzemelerin kullanılacağından hangi housekeeping kıyafetlerinin giyileceğine kadar pek çok ayrıntıyı öğrenmelisiniz. Sadece housekeeping maaşlarına bakarak ilerlememelisiniz.
Housekeeper genel olarak iş başında eğitim alan bir iş koludur. Oteldeki yatak sayısı, yatakların yerleşimi, değişim yapılacak havlu sayısı ve çok daha fazlası pratik eğitimle öğrenilir. Otel işletmecileri kazanımların büyük bir kısmının pratik eğitimden geleceğini bilirler.
4. Ufak Otellerde Deneyim Kazanılması
Housekeeping maaşları size cezbedici gelse bile ilk başlarda tüm işin temel seviyede olması gerekir. Büyük otellere geçip dolgun housekeeping maaşlarına erişmeden önce ufak otellerde deneyim kazanmalısınız. Pratik eğitimi ilerletebilmenizin en kolay yolu budur.
Daha fazla deneyim kazanabilmek için çalıştığınız işte en iyisi olmayı hedeflemelisiniz. Temizlik malzemelerinin doğru kullanımı, zaman yönetiminin uygulanması ve en ideal housekeeping kıyafetlerinin tercih edilmesi gibi durumlar ilerleme kaydedildikçe öğrenilebilirler.