Efrahim: Yaşantımızı Zorlaştıran Sosyal Anksiyete Belirtileri ve Başa Çıkma Yolları
Yaşam/Hobi

Yaşantımızı Zorlaştıran Sosyal Anksiyete Belirtileri ve Başa Çıkma Yolları

Öncelikle anksiyete bozukluğun ne anlama geldiğini öğrenelim. Bu bozukluktan muzdarip olanlar dikkatini buraya versin. 

Anksiyete bozukluğu kaygı duygusunun bir tehlike yokken kendini göstermesi, uzun süre devam etmesi ve çok güçlü hissedilmesidir ki böyle bir durum söz konusuysa tedavi gereklidir. İleri derecede anksiyete bozukluğu kişileri fazlasıyla rahatsız edebilmekte ve günlük hayattaki işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırabilmektedir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişinin, sosyal yaşamında başka kişilerle olan ilişkileri de olumsuz etkilenmektedir.

Bu yazıda, yaşamı alt üst eden sosyal kaygı semptomlarından ve bunlarla nasıl başa çıkacağınıza dair ipuçlarını vereceğiz.

  1. Endişeli hissettiğinizde yüzünüzün kızarması sık görülen bir durumdur. Bu durum sizde büyük bir utanç hissi oluşturabilir ve sosyal çevreden uzaklaşma isteği doğurabilir. Eğer böyle bir durumda utanmış hissediyorsanız öncelikle bu hissin farkına varın. Ardından derin ve yavaş şekilde nefes alıp verin. Utanç hissini kabul edin ve onu kucaklayın. Daha sonra gülümseyin hatta kahkahalar atın. Burada asıl bilmeniz gereken şey, yüz kızarmasından dolayı kimsenin sizi eleştirmeyeceğidir ve bunun normal olduğunu kabul etmektir.
  2. Terleme doğal bir stres tepkisidir. Terleme, vücuttaki hormonların iç tetikleyicisine verdiği aşırı tepkidir ve kaygı nedeniyle vücut ısısı artmaya başlar Sosyal anksiyete nedeniyle aşırı terlemeyi önlemek için öncelikle düzenli nefes almanız gerekir. Gevşeyin, sakinleşin ve derin nefes almayı deneyin. Nefes alan kıyafetler giymeyi deneyin. Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için forma girin. Stresi azaltmaya ve yönetmeye yardımcı olmak için düzenli egzersizler yapın.
  3. Kontrol edilmesi en zor olanı ise titreme. Bu da kızarma ve terleme gibi diğer sosyal kaygı semptomlarına neden olabilir. Titreme, vücudunuzda oluşan başka bir fiziksel reaksiyondur. Sisteminizdeki aşırı adrenalinin bir yan ürünüdür ve bu nedenle en iyi çözümler genellikle fizikseldir. Titreme gibi bir anksiyete durumu ile başa çıkmak için yine derin nefes almalısınız. Hatta bir nefes terapisi almayı bile düşünebilirsiniz. Düzenli olarak egzersizler yapmak sakinleşmenizi sağlar. Açık alanda çığlık atın bu egzersiz ile fazla adrenalini vücudunuzdan kovmuş olursunuz.
  4. Yoga ve meditasyon yapın. Kas gerilmesini ortadan kaldırmanızı sağlar. Düzenli olarak yoga yaparsanız, hem ruhsal olarak hem de bedensel olarak daha huzurlu olduğunuzu hissedersiniz.
  5. Kafein, alkol ve nikotin gibi bağımlılık yaratan ürünleri kullanmaktan kaçının. Oyunlar, televizyon veya film gibi herhangi bir aktivite ile dikkatinizi dağıtın. Bolca su içmeyi unutmayın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir