Efrahim: 2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödülleri Nihayet Sahiplerini Buldu!
Sanat

2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödülleri Nihayet Sahiplerini Buldu!

Geçtiğimiz yıl çeşitli skandallardan ötürü ertelenmek zorunda kalan Nobel Edebiyat Ödülleri nihayet sahiplerini buldu! 2018 Nobel Edebiyat Ödülü Polonyalı yazar Olga Tokarczuk’e verilirken 2019 Nobel Edebiyat Ödülü Avusturyalı yazar Peter Handke’ye takdim edildi.

2018 Nobel Edebiyat Ödülü: Olga Tokarczuk

Öncelikle geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü verilmediğini ve bunun sebebini sizlere açıklayalım. Geçtiğimiz yıl İsveç Edebiyat Akademisi içerisinde yaşanan taciz skandallarından ötürü Nobel Edebiyat Ödülü verilememişti. İsveç Akademisi üyelerinden bir kişinin eşinin cinsel istismar ile suçlanması, sonrasında yargılanıp hüküm giymesi sebebi ile ödüller ertelenmek zorunda kalmıştı. Ancak bu sene 2019 ödülleri ile birlikte geçtiğimiz yılın ödüllerini de vermeye karar verdiler.

Edebiyat camiasının belki de en prestijli ödüllerinden bir tanesi olan Nobel Edebiyat Ödülü, 2018 yılının Edebiyat Ödülü’nü psikolog yazar Olga Tokarczuk’e teslim etti. Tokarczuk aynı zamanda geçen sene Flights isimli romanı ile Uluslararası Booker Ödülü’ne de sahip olmuştu. İlgilenenler için Flights romanı, ülkemizde Koşucular ismi ile Alabanda Yayınları tarafından da edinilebilir. Aynı zamanda Tokarczuk’un Çok Eskiler ve Diğer Zamanlar, Gündüzün Evi Gecenin evi ve Son Öyküler gibi bestseller sıfatlarına ulaşmış başka kitapları da ülkemizde bulunmaktadır.

2019 Nobel Edebiyat Ödülü: Peter Handke

Bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü için ise Avusturyalı usta oyun yazarı ve romancı Peter Handke uygun görüldü. Peter Handke ülkemizde genellikle başarılı romanı Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi ile tanıyor olsa da Çocuğun Öyküsü, Solak Kadın, Mutsuzluğa Doyum, Kaspar, Kısa Mektup Uzun Veda gibi eserleri de mevcut olarak bulunuyor.

2. Dünya Savaşı sonrası dönemde deneysel edebiyatın en önemli isimleri arasında yer alan Peter Handke gerek romanları gerekse tiyatro oyunları ile tüm dünyada çok geniş bir okur yelpazesine sahip bir yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir