Efrahim: 2018 Yılında Kocaları Tarafından Öldürülen 440 Kadını Temsil Eden Büyük Bir Anıt İstanbul’da Sergilenmeye Başladı!
Başlıklar

2018 Yılında Kocaları Tarafından Öldürülen 440 Kadını Temsil Eden Büyük Bir Anıt İstanbul’da Sergilenmeye Başladı!

440 rakamı sizin için ne ifade ediyor? 440 rakamı, Yanköşe ekibi için, 2018 yılında kocaları tarafından öldürülmüş olan 440 kadını temsil ediyor. Yanköşe ekibi gerçekleştirdiği bu dördüncü büyük çalışmasında topluma büyük bir mesaj ile ayna tutuyor! Deneysel çalışmalarıyla takip ettiğimiz Yanköşe, çok önemli bir konuya parmak basıyor.

Kabataş’ta bulunan çok büyük bir Kahve Dükkanı’nın yan cephesine yerleştirdikleri 440 çift siyah topuklu ayakkabıdan bahsedeceğiz sizlere. Ülkemizin geleneklerinden bir tanesi olan, vefat eden kişinin ayakkabılarını kapının önüne koyma alışkanlığını sergisine taşıyan Vahit Tuna, serginin ismini de orada temsil edilen tüm kadınlar gibi “İsimsiz” olarak nitelendiriyor. İsimlerini bilmediğimiz ama haberlerde her geçen gün tanık olduğumuz 440 kadın…

Efrahim: 2018 Yılında Kocaları Tarafından Öldürülen 440 Kadını Temsil Eden Büyük Bir Anıt İstanbul’da Sergilenmeye Başladı!

Sanatçı Vahit Tuna’nın çalışmalarında ilham kaynağı olan ekonomik ve sosyal konular, bu sergisinde daha bir anlam ifade ediyor. Çok eski bir kültürel alışkanlık ile toplumun kanayan yaralarından bir tanesini bir araya getiren çalışma gerek yurtiçi, gerekse yurtdışında çok büyük desteklere ulaştı. Projenin başlamasından çok kısa bir zaman geçmiş olmasına rağmen özellikle de yabancı basında çok fazla haberi yapıldı. Vahit Tuna, 6 ay boyunca 440 çift ayakkabının İstanbul’un en merkezi konumlarından bir tanesinde yer alacak olmasıyla insanları sosyal bilince ve sorumluluğa davet ediyor.

Vahit Tuna, “İsimsiz” ismini koyduğu bu projeyi şu cümleler ile anlatıyor:

440 çift siyah kadın ayakkabısından oluşan “İsimsiz” projesinin çıkış noktası, Türkiye’de sayıları gitgide artan kadın cinayetleri. 2018 yılında Türkiye’de erkekler tarafından çeşitli şekillerde ve sebeplerle öldürülen kadın sayısına işaret eden çalışma, kadına yönelik şiddetin hafızasını tutarak sokağa taşıyor; kamusal bir tartışma ve bilinçlenme için bir aracı olma görevi üstleniyor.

Efrahim: 2018 Yılında Kocaları Tarafından Öldürülen 440 Kadını Temsil Eden Büyük Bir Anıt İstanbul’da Sergilenmeye Başladı!

Yanköşe projesi hakkında daha fazla bilgi almak ve onları daha yakından takip etmek için: İnstagram

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir