8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
Başlıklar

Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile İlgili Bilinmesi Gereken 5 Detay

Kadın hakları hareketinin sembollerinden biri olan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart tarihlerinde kutlanmaktadır. Ancak çoğunlukla bu güne dair bildiklerimiz oldukça kısıtlı. Dünya Emekçi Kadınlar Günü nereden çıkmıştır, ülkemizde ne zaman kutlanmaya başlanmıştır ve neden bir şölen gibi kutlanmalıdır? İşte tüm bunların cevaplarını sizler için derledik…

1. Dünya Emekçi Kadınlar Günü nereden gelmektedir?

Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Asıl kökleri 8 Mart 1857 tarihine dayanan Kadınlar Günü, ABD’nin New York şehrinde, daha iyi şartlar altında çalışmak isteyen 40 bin dokuma işçisinin tekstil fabrikasında greve girmesi ile başlıyor. Fakat olaylar hiç de tahmin etmedikleri noktalara varıyor ve polislerin işçilere saldırması sonucu işçiler fabrikada kilitli kalıyor. Bununla beraber fabrikada çıkan yangın, fabrikanın önündeki bariyerler yüzünden işçilerin kaçamamasıyla 129 kadın işçinin ölümüne yol açıyor. 129 işçinin cenaze töreni on binlerce insanın katılımıyla uğurlanıyor.

2. Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1909 yılında ABD’de ortaya çıkmıştır.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü

100 yılı devirmiş… Dönemin Sosyalist Amerikan Partisi, o yıl organize ettiği Kadınlar Günü temasından yoğun ilgi görmüş. Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg gibi Alman delegeler tarafından çok beğenilen bu fikre, her yıl küresel çapta gerçekleşen beynelmilel bir bayram haline gelme önerisi sunulmuş. 1911 yılında ise Kadınlar Günü, dünyanın pek çok yerinde kutlanan özel bir gün haline gelmiş.

3. 8 Mart ilk defa Sovyet Rusya’da resmi tatil ilan edilmiştir.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Hem de oldukça anlamlı bir günde… 1917 Devrimi’nden sonra Sovyet Rusya’da kadınlar ilk kez oy hakkı elde etti. Kadınlar Günü resmi bir tatil olarak ilk defa Sovyet Rusya tarafından benimsendi.

4. Türkiye’de Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı.

8 Mart

İki komünist kız kardeş olarak bilinen Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova, Türkiye’de ilk Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarını gerçekleştirdi. Ancak bu kutlamaların ardından çok uzun bir dönem boyunca Türkiye’de 8 Mart etkinliklerine izin verilmedi. İki komünist kız kardeşin girişiminden sonra ülkemizde bir dahaki 8 Mart etkinliği düzenlendiğinde tarihler 1975 yılını gösteriyordu.

5. Birleşmiş Milletler, Kadınlar Günü’nü resmen 1975’te kabul etti.

8 Mart

1975 yılında Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir bayram ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; aynı zamanda ileri yıllarda her yıl farklı bir tema ile kutlanan bir gün haline geldi. 1996 yılında ilk kez bir tema belirlenen 8 Mart için “Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak,” teması belirlenmişti. Birleşmiş Milletler’in 2020 yılı için belirlediği tema ise “Ben Nesil Eşitliği: Kadın Haklarını Gerçekleştirmek,” olarak kararlaştırıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir