Tüm Minecraft Köylü Meslekleri (2023 Tam Rehber)
Minecraft oynarken hayatta kalabilmek için bazı gereksinimlere ihtiyacınız vardır. Yiyecek, eşya, barınacak yer ve kullanılacak araç gereçler şarttır. Minecraft köylüleri tam olarak bu ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir tür grupturlar ve oyunda size arkadaşlık edebilirler.
Minecraft köylülerinin her birisi birbirinin aynısı değildir. Çünkü bu köylülerin çeşitli meslekleri vardır. Onlarla ticaret yapmak istediğinizde mesleklerine dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda köylü mesleklerini ve köylüleri nasıl çalıştıracağınızı öğrenmeniz önemlidir.
Minecraft Köylü Nasıl Çiftleştirilir?
Köylü çiftleştirme, Minecraft’ta yer alan en önemli özelliklerden biridir. Köyünüzde yer alan insan sayısını yükseltmek için köylülerin çiftleşmesini sağlamanız gerekir. Yeteri kadar köylünüz olmadığında onlara meslek veremez ve köyde işleyişi sürdüremezsiniz.
- Köy Bulma: İlk olarak bir köye ihtiyacınız olacaktır. Köyler haritada rastgele bir şekilde oluşturulurlar. Etrafta dolanarak bir köy bulabilirsiniz. Bulduğunuz köyde en az iki tane köylü olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi durumda köylüleri çiftleştiremezsiniz.
- Bina Oluşturma: Köylüleri sürekli bir arada tutmak için mutlaka bir bina oluşturmalısınız. Eğer bina oluşturmazsanız köylüler boş boş etrafta gezerler. Binalar onları belirli bir yerde tutmak ve çiftleşmelerini sağlamak için ön koşullardan biridir.
- Yatak Oluşturma: Eğer Minecraft köylü çiftleştirme için püf noktası arıyorsanız bu yatak oluşturmaktır. Bir yapının içerisinde yatak yoksa köylüler çiftleşmezler. İki köylünün çiftleşmesi için üç yatak gereklidir. Üçüncü yatak doğacak köylü içindir.
- Köylüleri Yakınlaştırma: Köylüler birbirine yakın olmazsa çiftleşmezler. Bir bina oluşturduysanız işiniz kolaylaşır. Köylüler yollarını bulamazlar. Bu sebeple onları birbirine doğru ittirmelisiniz. Minecraft köylü çiftleştirme için bu ikinci püf noktasıdır.
- Gıda Toplama: Her bir köylü kendi envanterine sahiptir. Envanterinde yeteri kadar gıda malzemesi olmadığında çiftleşmeyi reddeder. Her birinin envanterine 12 patates veya 12 havuç koymalısınız. Tüm bunları köyün içinden temin edebilirsiniz.
- Gıda Verme: Topladığınız gıdaları köylülere verebilmek için gıdaları onların yakınında yere bırakmanız yeterlidir. Köylü gıdanın yakınına gelince onu envanterine ekler. Envanterinde yeteri kadar gıda olan köylü çiftleşmeye biraz daha meyilli olur.
- Takas Yapma: Takas yapma Minecraft köylü çiftleştirme püf noktalarından en önemlisidir. Bir köylüyle ticaret yaparsanız onun mutluluk seviyesini yükseltirsiniz. Bir köylünün takas etmek istediği bir şey bulup mutluluk seviyesine katkı yapmalısınız.
Köylü çiftleştirme, Minecraft için olmazsa olmaz durumlardan biridir. Ancak bazı durumlarda köylü çiftleştirme Minecraft’ta en büyük sorun haline dönüşebilir. Köylülerin tüm ihtiyaçlarını karşılaşamadığınız sürece çiftleşme ve üreme gerçekleşmeyecektir.
Minecraft’ta Köylüler Neden Çiftleşmezler?
Minecraft oynamaya yeni başlayan kişilerin en çok şikayet ettiği durumlardan biri köylülerin çiftleşmemesi ve ürememesidir. Üreme sonrasında bebek köylü ortaya çıkar ve sonra klasik köylüye dönüşür. Ancak bazen Minecraft köylülerini çiftleştirirken problemler yaşanabilir.
- Yatak Sorunu: Köylülerin çiftleşmesi için yatak gereklidir. Belirli miktarda Minecraft köylüsü aynı alanda yer aldığında yataklar diğerleri tarafından kapılmış olabilir. Bu sebeple üremesi gereken köylüler pek üreme taraftarı olmazlar.
- Nüfus Sayısı: Bedrock Edition ile birlikte bir köyde yer alabilecek köylü sayısına sınırlama getirilmiştir. Eğer nüfus sayısında üst kademeye ulaşırsanız köylüler üremeyi bırakırlar. Oynadığınız oyunun sürümünü mutlaka kontrol etmelisiniz.
- Bekleme Süresi: Köylülerin üremesini kontrol etmek için oyunda bir bekleme süresi vardır. Bekleme süresi oyuncuların sürekli yeni köylü çıkartmasına engel olur. Bir köylü doğurduktan sonra yeniden doğurma işlemi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır.
- Yanlış Saat: Köylüler çiftleşmek için gün saatini takip ederler. Gündüz vakti çiftleşmezler ve gece vaktini beklerler. Eğer çiftleşmelerini bekliyorsanız günün saatini kontrol etmelisiniz. Oyunda geceyse diğer seçenekleri gözden geçirmelisiniz.
- Gıda Problemi: Tüm köylüleri beslemeniz gerekir. Minecraft köylü işleri yaptırabileceğiniz bir oyundur ama onların her zaman beslenmesi önemlidir. Çiftleşme söz konusu olduğunda ise envanterde yeterli miktarda gıda ürünü olmalıdır.
Minecraft köylüye meslek vermeden önce onun büyümesini beklemenizi ister. Büyüme gerçekleşirken %10 ihtimalle köylünün aylakçıya dönüşme olasılığı vardır. Minecraft köylüye meslek verme işlemini tamamlarken bu olasılığı göz ardı etmemelisiniz.
Tüm Minecraft Köylü Meslekleri
Minecraft köylü işlerini yakından takip edebilmek için tüm biyomlarda köylü türlerini keşfetmelisiniz. Her ne kadar oyun sürekli güncellense bile köylü meslekleri çok fazla değişmezler. Minecraft köylü çalıştırmak için onlarla etkileşime geçmeniz yeterlidir.
Tüm Minecraft köylü meslekleri düşünüldüğünde işsiz ve serseri tayfayı dahil ederseniz toplamda 15 meslekle karşılaşırsınız. Etkileşime geçip onları çalıştırabileceğiniz 13 pratik meslek bulunur. Ayrıca, cadılar gibi çeşitli düşman köylüler olduğunu unutmamalısınız.
1. Zırhçı (Armorer)
Zırhçı, Fırın Bloğu (Blast Furnace) kısmında yer alan bir Minecraft köylüsüdür. Demir, zincir ve zırh ticareti yapar. Bir başka ifadeyle zırh için gerekli olan tüm parçalardan sorumlu olan kişidir. Fırın bloğunda yer aldığından cevherleri eritmek için en ideal yerde konumlanır.
Zırhçı ile ticaret söz konusu olduğunda ondan zırh parçası veya kalkan satın alabilirsiniz. Eğer zırhçının seviyesi yüksekse büyülü elmasa sahip zırh parçaları satın alma ihtimaliniz olabilir. Etkileşime geçtiğinizde tüm uygun seçeneklere ulaşabilirsiniz.
2. Çiftçi (Farmer)
Çiftçi üst düzey gıda malzemeleri alabileceğiniz kişidir. Composter yakınlarında yer alır ve olmazsa olmazlardan biridir. Çiftçiyi ihmal ederseniz diğer Minecraft mesleklerini düşünmenize gerek kalmaz. Çünkü bulunduğunuz ortamda işler yolunda gitmeyecektir.
Çiftçi yüksek seviyeli gıda malzemeleri alabileceğiniz köylüdür. Karakterinizin seviyesi düşükse daha basit gıda malzemelerinin ticaretini yapabilirsiniz. Çiftçinin uzmanlık seviyesi yükseldikçe altın havuç ve kavun dilimleri gibi ekstra kaliteli ürünler sunmaya başlar.
3. Çoban (Shepherd)
Çoban, Tezgah (Loom) alanında yer alır ve biraz farklı bir işleve sahiptir. Ondan renkli yünler, tablolar ve halılar gibi dekoratif ürünler alabilirsiniz. Dilerseniz makas alarak farklı bir dekoratif rota çizmek isteyebilirsiniz. Ancak çoban çok sık uğranılan bir köylü değildir.
Çoban, Minecraft köylü mesleklerinde genelde tablolar için tercih edilir. Tezgah kendisinden çok daha işlevseldir çünkü desen oluşturmanızı sağlar. Aşırı işlevsel bir köylü arıyorsanız Minecraft zırhçı köylü ile tanışmanızı ister. Çoban ona benzer bir köylü değildir.
4. Kütüphaneci (Librarian)
Kütüphaneci, Kürsü (Lectern) bloğunun yakınlarındadır. Size büyülü kitaplar, pusula ve saat gibi çeşitli envanterler sunar. Minecraft oynarken büyülü kitapları kullanmayı biliyorsanız tartışmasız bir şekilde oldukça içinize yarayacak Minecraft mesleklerinden biridir.
Kütüphaneci ile bağlantılı olan blok çok kullanışlıdır. Aynı anda birden fazla oyuncu tarafından kullanılabilir. Üzerine kitaplar koyabilir ve onlara daha sonra göz atabilirsiniz. Kütüphaneci tarafından sunulan envanterler durumunuza göre oldukça değerli olabilirler.
5. Balıkçı (Fisherman)
Balıkçı, Varil (Barrel) yanında yer alan bir Minecraft köylüsüdür. Minecraft köylü meslekleri düşünüldüğünde deniz ürünlerinden sorumludur. Büyülü bir olta sunabilir ve aynı zamanda kamp ateşini alabileceğiniz yerdir. Balık olarak seçenekleriniz ise oldukça fazladır.
Balıkçı size pişmiş morina balığı ve pişmiş somon sunabilir. Balık tutmayı sevmeseniz bile bir balıkçı üzerinden elmas ticareti yapabilirsiniz. Aynı zamanda fıçıda eşya depolayabileceğiniz için oyunda yer alan en işlevsel araçlardan biri olduğunu unutmamalısınız.
6. Mason (Stone Mason)
Mason, Taş Kesici (Stonecutter) yakınlarında yer alır. Tuğla ve pişmiş toprak gibi çok çeşitli eşyalar sunabilir. Görevi oyuncuya çeşitli farklı türlerde taşlar sağlamaktır. Düşük seviyelerde tuğla ve taş blok çeşitleri sunarken seviye yükseldikçe envanter zenginleşmeye başlar.
Mason yüksek seviyelerde pişmiş toprak alabileceğiniz bir köylüdür. Minecraft köylü çalıştırma kararı aldığınızda ona mutlaka uğramanız gerekir. Farklı renklere sahip taşlar ise uzman seviyesinde açılırlar. Taş kesici sayesinde farklı türlerdeki taşlara erişebilirsiniz.
7. Haritacı (Cartographer)
Haritacı, Haritacılık Masası (Cartography Table) bölümünde yer alan bir Minecraft köylüsüdür. Harita oluşturur, çerçeveleri düzenler ve afişler yapabilir. Oyunda en pahalıya çalışan köylüdür ama sağladığı hemen hemen her şey diğerlerinden kat kat değerlidir.
Haritacı size boş haritalar ve çerçeveler sunabilir. Asıl önemlisi ise deniz ve ormanlık alan için keşif haritaları verebilmesidir. Özel haritaları kullanarak hazine avına çıkabilirsiniz. Ayrıca haritacılık masasını kullanarak çeşitli farklı haritalar oluşturabilirsiniz.
8. Aletçi (Toolsmith)
Aletçi, Demirci Masası (Smithing Table) yakınlarında yer alır. Oyuncunun ihtiyaç duyduğu neredeyse tüm ekipmanları sunabilir. Kazma, balta, çapa ve kürek almak istiyorsanız onunla etkileşime geçmeniz gerekir. Ayrıca aletçinin seviyesi her şeyi değiştirebilir.
Aletçi yüksek seviyelerde daha değerli kazanımlar sunabilir. Çünkü aletleri yükseltmek için demirci masasına yaklaşmanız gerekir. Ek olarak, Minecraft köylüye meslek vermede olduğu kadar netherite elde etme konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.
9. Derici (Leatherworker)
Derici, Kazan (Cauldron) yakınlarında yer alan bir köylüdür. Eskisi kadar kullanışlı değildir çünkü sadece deriden yapılma eşyalar sunar. Oyuncular artık deri eşyaları tercih etmezler. Ancak at eyeri her zaman değerlidir ve onu temin etmeniz gerekebilir.
Derici, Minecraft zırhçı köylü sebebiyle biraz geri plandadır. Blok olarak kazan ile ilişkilidir ve kazanın içine su veya lav koyabilirsiniz. Aynı zamanda bazı iksirleri depolayabilirsiniz. Minecraft köylülere iş verme işleminde önceliğiniz olmayacak kadar geri plandadır.
10. Silahçı (Weaponsmith)
Silahçı, Öğütme Taşı (Grindstone) yakınında yer alan bir köylüdür. Minecraft meslekleri arasında en çok arananlardan biridir. Hızlı bir şekilde ilerleme strateji belirlediyseniz silahçı en önemli uğrak noktanız olacaktır. Ticaret konusunda seçeneği oldukça boldur.
Silahçı efsun olan veya efsun olmayan silahlar sunar. Yakınında bulunan öğütme taşı silahları ve çeşitli aletleri tamir etmeniz için gereklidir. Bu köylü, uzman seviyesinden itibaren en çok tercih edilen silahlardan bazılarını sunmaya başlayabilir.
11. Kasap (Smoker)
Kasap, Tütsü Bloğu (Smoker) kısmında yer alır. Pişmiş et ve diğer yemekleri sunar. Özellikle tavşan yahnisi en popüler olandır. Tek bir elmas karşılığında 8 adet pişmiş tavuk parçası alabilirsiniz. Oyunda kaynak sıkıntısı çekenler için epey bir iyidir.
Kasabın yanında yer alan tütsü alanında bir eti normal fırından çok daha hızlı bir şekilde pişirme şansınız vardır. Her seviyede farklı bir gıdaya erişiminiz olduğunu unutmamalısınız. Pişmiş tavuk ve pişmiş domuz pirzolası en çok tercih edilen yemeklerdir.
12. İşsiz (Unemployed)
İşsiz herhangi bir blok atamasına sahip değildir. Minecraft köylülere iş verme denildiğinde aslında işsizlerden bahsedilir. Ona herhangi bir meslek ataması yapabilir ve onu çalıştırabilirsiniz. Köylü meslekleri açısından herhangi bir sınırlama söz konusu değildir.
Belirli bir köylü büyümeye başladığında ilk olarak işsize dönüşür. Herhangi bir blokla onu eşleştirmediğiniz sürece öyle kalır. Minecraft zırhçı köylüyü doğrudan avcıya dönüştürmenize izin vermez. Bunun için zırhçının bloğunu kırmanız ve onu işsiz yapmanız gerekir.
13. Aylak (Nitwit)
Aylak aslında bir meslek olarak kabul edilmez ama Minecraft köylüsüdür. Boş boş gezip aylaklık yapar hiçbir işi kabul etmez. Onları iş verebileceğiniz köylülerle karıştırmamanız gerekir. Oyunda yer almasının tek sebebi ise estetik kaygıdır.
Aylak köylü yeşil bir kıyafete sahiptir. Minecraft köylü çalıştırma konusunda esnek olsa bile onu çalıştıramazsınız. Ancak dilerseniz onu çiftleştirebilirsiniz. Köylülerin her biri büyümeye başladıklarında aylağa dönüşebilirler ve bu olasılık %10 şeklindedir.
14. Rahip (Cleric)
Rahip, İksir Tezgahı (Brewing Stand) kısmında yer alan bir köylüdür. Çeşitli tarzlarda büyülü eşyalar sunar. Aynı zamanda Redstone Dust ve Bottle O’ Enchanting alınabilir. Nadir bulunan bir eşya arıyorsanız ilk gelmeniz gereken noktalardan birisidir.
Rahip en ilginç eşyalara sahip olmanızı sağlayacak bir Minecraft köylüsüdür. Minecraft köylü işleri düşünüldüğünde hepsinden farklıdır. Bulunduğunuz köyde rahip olmaması durumunda bir iksir tezgahı oluşturduğunuz takdirde atama yapabilirsiniz.
15. Avcı (Fletcher)
Avcı, Avlanma Masası (Fletching Table) yakınlarında yer alır. Minecraft köylü işleri düşünüldüğünde en az bilinenlerden biridir. Ok ve yay ticareti yapmanızı sağlar. Nişan konusunda kendinize güveniyorsanız size fazlasıyla yardımcı olmayı başaracaktır.
Avcının seviyesi düşükse size çok fazla seçenek sunmayabilir. Ancak Minecraft köylülere iş verme işlemlerini doğru şekilde ilerlettiğinizde büyülü yaylara ve daha farklı oklara ulaşım şansı elde edersiniz. Buna rağmen avlanma masası pek işe yaramaz.