Ulaş Utku Bozdoğan: Web tasarım nedir?
Nedir ?

Web tasarım nedir?

Web tasarım, çevrimiçi ortamda bir varlık oluşturmak için grafik elementlerinin tasarlanması sürecidir. Web sitesini tasarlayan kişi logo oluşturma gibi detaylarla ilgilenebilir. Ancak asıl odak noktası web sitesinin görsel görünümü, işlevselliği ve kullanıcı deneyimine uyumudur.

Web tasarım için HTML ve CSS gibi kod bilgileri gereklidir. Aynı zamanda Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator gibi programları kullanabilmek önemlidir. Web sitesini tasarlayan kişi kullanıcı deneyimini ön planda tutup müşterisinin istediği düzeni elde edebilmelidir.

Web tasarım ne demek?

Web tasarım başta web siteleri olmak üzere mobil uygulamalar gibi alanlarda yer alan dijital görünümü oluşturma işlemidir. Tasarımcılar, web sitelerini programlamak için HTML bilgisine ihtiyaç duyarlar. Web sitesinin görselleştirme işlemi için ise CSS bilgisi şarttır.

Web tasarımda hedef her zaman ziyaretçilere kaliteli bir deneyim sunmaktır. Web sitesini tasarlayan kişi kendi alanında gerekli olan tüm becerileri edinmiş olmalıdır. Aslında tasarımcının esas rolü her zaman oluşturduğu projeyi başarıya ulaştırmaktır.

Web tasarımcılığı nedir?

Web tasarımcılığı, web tasarım ile aynı anlamı taşır. Bir web sitesinin işlevselliğini ortaya koymak için planlama yapma ve sonrasında planı uygulama sürecidir. Özellikle kullanıcı deneyimi gibi faktörler web sitesi tasarlanırken göz önünde bulundurulmalıdır.

Web tasarımcılığında kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgiyi olabildiğince hızlı bir şekilde sunma hedefi vardır. Hızlı bir şekilde bilgi sunumu yapılırken web sitesinin göze hoş gelmesi gerekir. Bu sayede web sitesi ile ziyaretçiler arasındaki etkileşim güçlendirilebilir.

Web programcılığı nedir?

Web programcılığı, web sayfaları oluşturmakla ilgili bir süreçtir. Web programcısı internet sitesini müşterisinin talep ettiği şekilde şekillendirmelidir. Sitenin belirli yönlerine karar vermek web programcısının elindedir. Her zaman en iyi çözümü sunmak için çaba göstermelidir.

Web programcısının kullanacağı programlama dili projenin niteliğine göre değişken olabilir. HTML temel düzeyde dildir ama mobil cihazlarla uyumlu olması açısından HTML5 alternatifine yönelim gösterilmelidir. HTML gibi programlama dilleri web site yapısını belirlerler.

HTML nedir?

HTML, web sitesi geliştirmek için kullanılan bir programlama dilidir. HTML teriminin açılımı Hyper Text Markup Language şeklindedir. 1991 yılında Tim Berners-Lee tarafından oluşturulmuştur. Buna rağmen HTML 2.0 kullanılan ilk standart sürüm olmuştur.

HTML aslında araştırmacılar arasında bilimsel bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. Ancak zaman içerisinde web sayfalarını biçimlendirmek için kullanılır hale gelmiştir. Daha fazla kullanıldıkça web site tasarımında önemli bir faktöre dönüşmüştür.

CSS nedir?

CSS, web sitesi tasarımını olabildiğince basitleştirmeyi amaçlayan bir tasarım dilidir. CSS teriminin açılımı Cascading Style Sheets şeklindedir. Web sayfasının görünümüyle ilgilidir. CSS kullanan bir tasarımcı görsel detaylar üzerinde maksimum düzeyde kontrole sahip olur.

Metin rengi, yazı tipi stilleri, paragraflar arasındaki boşluklar, arka plan rengi ve çok daha fazlası CSS ile belirlenebilir. Responsive web tasarım gibi modern dönem gereksinimleri CSS’in en iyi şekilde kullanılmasını gerektirir. Aksi durumda responsive web tasarım elde edilemez.

Web site tasarımcısı kimdir?

Web site tasarımcısı kimdir?

Web site tasarımcısı, web tasarım ile bağlantılı olan işlemleri gerçekleştiren kişidir. Bir web sitesinde yer alan metin, fotoğraf ve video dahil olmak üzere tüm detaylarla ilgilenir. Tasarımcı sıfırdan bir internet sitesi oluşturabilir veya mevcut olanda düzenlemeler yapabilir.

Web site tasarımcısı, bir web sitesinin çalışmasını sağlayan temelin ne şekilde kodlandığını bilmek zorunda değildir. Daha çok web sitesinin estetik açıdan hoş görünmesini sağlar. Ayrıca kullanıcının etkileşim kuracağı elementleri ön plana çıkarıp kullanıcı deneyimini yükseltir.

Web site tasarımcısı ne yapar?

Web site tasarımcısı, bir web sitesinin görsel yönlerini oluşturur ve denetler. Web sitesinde yer alan tüm görsel elementlerin kontrolünü sağlar. Herhangi bir tasarım oluşturmadan önce web sitesinin hedeflerini ve ihtiyaçlarını analiz ederek yeni fikirler geliştirmelidir.

Oluşturulacak web sitesinde kullanıcı deneyimi muhakkak ön planda olmalıdır. Renk, düzen, buton yerleşimi ve görsel elementlerin kullanımı kullanıcı odaklı olmalıdır. Tasarımla ilgilenen kişi aynı zamanda çeşitli açılardan internet sitesinin optimize etmekle görevli olabilir.

Web site tasarımcısı hangi yeteneklere sahip olmalıdır?

Bir web site tasarımcısı olmak istiyorsanız kendinizi geliştirirken bazı yeteneklere öncelik vermeniz gerekebilir. Bu sayede kariyer basamaklarını daha hızlı bir şekilde çıkabilirsiniz. Web tasarımcılığı veya web programcılığı ile ilgileniyorsanız bu beceriler size değer katabilirler.

  • İletişim becerisi: Bir web site tasarımcısının iletişim becerileri çok güçlü olmalıdır. Kendisiyle çalışmak isteyen kişilerin beklentilerini öğrenebilmelidir. Kendi fikirlerini karşı tarafa iletme konusunda problem yaşamadan iletişim kurabilmelidir.
  • Görsel tasarım: Web site tasarımcısının en temel görevi görsel elementler oluşturmaktır. Bu yüzden tasarım ilkelerini en iyi şekilde bilmesi gerekir. Web site tasarımcısı oluşturulan tasarımda tipografi ve renk uyumu dahil olmak üzere her şeye dikkat edebilmelidir.
  • Zaman yönetimi: Bir web site tasarımcısı aynı anda birden fazla kişiyle çalışabilir. Birden fazla projenin ilerlemesini sağlamak için zaman yönetimine dikkat etmelidir. Zaman yönetiminde başarısızlık projelerin ilerlemesinde çeşitli zorluklar çıkarabilir.
  • UX tasarımı: UX tasarımı kullanıcı deneyimi ile ilgilidir. Tasarımcının amacı olumlu bir müşteri deneyimi oluşturmaktır. Web sitesinde gezinme kolay olmalıdır ve kullanıcılar internet sitesini gezerken görsel elementlerin her birisi göze hoş gelmelidir.
  • İşbirliği yapabilme: Web site tasarımcısının daima işbirliğine açık olması gerekir. Üzerinde çalıştığı projede her zaman tek başına hareket edemez. İçerik yazarları ve grafik tasarımcısı gibi pek çok kişiyle işbirliğine giderek web site hazırlamak durumundadır.
  • SEO bilgisi: Web site tasarımcısının temel düzeyde bile olsa SEO bilgisine sahip olması gerekir. Hazırladığı web sitesi kod yapısı ve düzen dahil olmak üzere SEO dostu olmalıdır. Responsive web tasarım gibi modern çözümler en önemli gereksinimlerdendir.

Web site tasarımcılarının, web tasarımı ve kodlama gibi bir alanda eğitim görmeleri önemlidir. Ayrıca web tasarım ve programlama eğitimi düşünülmelidir. Ancak pek çok web sitesi tasarımcısının formal eğitim almadan yetenekleriyle ön plana çıkması mümkündür.

Web site tasarım eğitimi nasıl alınır?

Web sitesi tasarımı yapmakla ilgileniyorsanız bu alanda kariyer oluşturma fikriniz olabilir. Web site tasarımı eğitimi iki farklı biçimde olabilir. Önlisans veya lisans düzeyinde eğitim alarak tasarımcı olabilirsiniz. Alternatif olarak kurslar ve deneyimle tasarım yapabilirsiniz.

Web tasarımı ve kodlama önlisans düzeyinde bir eğitim programıdır. Eğitim programını tamamlayanlar web sitesi tasarımı bilgisine sahip olurlar. Daha sonradan bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ve grafik tasarım bölümlerine geçiş yapılabilir.

Web tasarım ve programlama çeşitli bölümlerde sunulan bir derstir. Dersi aldığınız zaman web sitesi tasarımı konusunda temel bilgilere sahip olabilirsiniz. Eğitimlerle kendinizi geliştirdikten sonra donanımlı bir web site tasarımcısı kariyerine sahip olabilirsiniz.

Web tasarımcısı olmak için teknolojiye ayak uydurmalısınız. Web tasarımı ve kodlama önlisans eğitimi temel oluşturmada önemlidir. Web tasarım ve programlama dersi giriş düzeyinde bilgilere sahip olmanızı sağlar. Önemli olan ise sürekli gelişime odaklanmaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir